Berta Sándor

Követhetők lesznek a kriptovaluta-tranzakciók

Az EU arra kényszeríti a kriptoplatformokat, hogy tegyék nyomon követhetővé tegyék az átutalásokat.

Az európai uniós intézmények megállapodtak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos tranzakciókra vonatkozó szigorúbb szabályokról. A törvényjavaslat célja a pénzmosás elleni küzdelem.

Az Európai Unió szigorúbban lép fel a kriptovalutákkal, például a bitcoinnal történő pénzmosás ellen és nyomon követhetővé tenné a digitális pénzutalásokat. Ez azt jelenti, hogy a kriptovaluta-platformoknak a jövőben a tranzakciók feldolgozásakor meg kell határozniuk a feladóra és a címzettre vonatkozó információkat, s nem számít, hogy mekkora az átutalt összeg. Pénzmosás vagy terrorizmus miatt indított nyomozás esetén a szolgáltatóknak továbbítaniuk kell az információkat az illetékes hatóságoknak.

Az Európai Unió kriptovaluta-pénzmosás elleni intézkedései arra a pontra összpontosítanak, ahol a bitcoint, az ethert és egyéb virtuális fizetőeszközöket hagyományos pénzre, például euróra vagy amerikai dollárra cserélik. A platformfüggetlen kriptopénzváltók vagy pénztárcák tulajdonosai közötti közvetlen átutalások kizárásra kerülnek. Külön szabályozás vonatkozik arra is, amikor a kriptoplatformok ilyen független pénztárcákkal dolgozzák fel a tranzakciókat: itt a tájékoztatási kötelezettség az 1000 eurót elérő vagy meghaladó összegekre vonatkozik.

Martin Schirdewan európai parlamenti képviselő üdvözölte a megállapodást és közölte, hogy a hagyományos banki átutalásokhoz hasonlóan világosan láthatóvá kell tenni, hogy valójában ki a kriptoeszközök feladója és címzettje. A politikus kifogásolta azonban, hogy a független tárcák átláthatósági követelményei kevésbé szigorúak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #4
  Ez az "anonimitas" is eleg gyenge labakon all. Ha napi szinten hasznalnank a kriptot fizetesre es mindenfele tranzakciokra (ahogy a kripto-fanok allitjak hogy tortenni fog), akkor gyakorlatilag nyilvanossa valik az eleted. Mindenki latja hogy egy adott tarcat milyen boltokban hasznalnak es kinek utalnak rendszeresen, onnan pedig mar nem nagy melo neveket tarsitani melle.
  Egy atutalas egy valodi banki szamlarol/szamlara pedig teljesen egyertelmusiti.

  A hagyomanyos bankszamla-kolteseimet senki sem latja, csak akkor ha valami buncselekmennyel kerulok kapcsolatba, es a rendorseg latni akarja a kolteseimet. A kripto kolteseimet barki lathatja, barmifele akadaly nelkul. Es ez utobbi sokkal felelmetesebb szamomra...
 • Rick4 #3
  "Az EU arra kényszeríti a kriptoplatformokat, hogy tegyék nyomon követhetővé tegyék az átutalásokat." Tegyék hogy tegyék? :D Na pont eddig olvastam...
 • kvp #2
  A kovethetoseg eddig is megvolt, mert a blockchain alapu fokonyv nem felejt, de anonimak voltak a felhasznalok. Most kotelezove tettek ezen felhasznalok nevesiteset, amit konnyu eloirni, de nagyon nehez lesz betartatni. Max. az EU-ban mukodo kriptos cegeket tudjak betiltani vagy informacioatadasra kenyszeriteni. Persze ha ezt megkeruli valaki, akkor onnantol eleve illegalis amit csinal, de kerdeses mennyire lesznek felelossegre vonhatoak az EU-n kivulrol szolgaltato cegek.
 • M2 #1
  Ennyi. Kiverték a kriptók utolsó lábát is.