Berta Sándor

Virtuális betegeken tanulnak a brit orvostanhallgatók

A vegyes valóságot használó megoldás a jobb oktatást szolgálja, a tananyag a világ bármely tájáról elérhető.

A Cambridge-i Egyetem, az intézmény egészségügyi szolgáltatója (Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust) és a GigXR nevű amerikai technológiai vállalat bejelentették, hogy az Egyesült Királyságban betegeket helyettesítő hologramokat alkalmaznak az orvostanhallgatók képzésére. A cél a diákok jobb oktatása és felkészítése. A programot kezdetben a cambridge-i Addenbrooke's Kórházban alkalmazzák és az első ilyen jellegű projekt a világon. A kórházban az első hologramos betegeknél asztmát, anafilaxiát, tüdőembóliát és tüdőgyulladást diagnosztizáltak a szimuláció szerint. A következő kiemelt terület a kardiológia és a neurológia lesz.

A HoloScenariosnak nevezett új képzési rendszer a természetes érzékelést egy virtuális síkkal (kevert valóság) keveri. A diákok a Microsoft HoloLens vegyes valóság szemüvegét viselik, azaz látják egymást, de orvosilag pontos hologramokkal is dolgoznak. A fejlesztők szerint ez rugalmasabb és költséghatékonyabb képzést tesz lehetővé, mint a hagyományos szimulációk, amelyek több erőfeszítést és magasabb költségeket igényelnek, például a laboratóriumok fenntartása és a szereplők felvétele miatt.


Az Addenbrooke's Kórházban a diákok, de az ápolószemélyzet és az orvosok is meghallgathatják a virtuális betegek tüdejét egy hologram sztetoszkóppal. Az ábrázolás minősége a feltöltött felvétel alapján (lásd fent) egy elavult videojáték minőségével egyezik meg. Ennek megfelelően a kezelés közbeni kézmozdulatoknak kevés köze van a valódi emberekkel való foglalkozáshoz. Arun Gupta, a program vezetője kijelentette, hogy a vegyes valóságot egyre inkább a szimulációs képzés hasznos módszerének tekintik. A szakember úgy vélte, hogy a kereslet azért növekszik, mert az intézmények spórolnak.

A környezet lehetőséget ad a valós idejű döntéshozatalra, a kezelési folyamatok megtanulására és gyakorlására. Az oktatók képesek megváltoztatni a betegek reakcióit, új szövődményeket beállítani és rögzíteni az elhangzottakat. Mindez történet akár személyesen egy oktatócsoportban, vagy akár távolról, az internetet használva a világ bármely pontjáról. Az órába Android vagy iOS rendszerű okostelefonról is be lehet csatlakozni, látni lehet a holografikus betegforgatókönyveket, és lehet értékelni azokat. A terv az, hogy a technológiát eladják más intézményeknek és orvosképző iskoláknak, és az értékesítésből származó bevétel egy része visszakerül az angol egészségügybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!