Berta Sándor

3D-ben elemezték ki egy tumoros beteg testét

Az eljárásban virtuális valóság szemüveget is felhasználtak.

Az Innsbrucki Egyetemi Ortopédiai Klinika csapatának sikerült virtuális valóság szemüveg segítségével egy tumoros páciens testét három dimenzióban megfigyelni azért, hogy így lehessen egy bonyolult műtétet valósághű körülmények között megtervezni. Michael Nogler, a klinika igazgatóhelyettese elmondta, hogy az alkalmazott programot máris alkalmazni kezdik a gyakorlatban és a közeljövőben a képzésben is fel fogják használni.

A szakember hozzátette, hogy Ausztriában ez az első egészségügyi intézmény, amely az elvégzett beavatkozásokat a bázeli egyetemen kifejlesztett virtuális valóság szoftverrel tervezi meg. Az első ilyen jellegű operációt több hónapig tartó előkészítés után öt héttel ezelőtt végezték el sikeresen. Akkor egy futball-labda méretű csonttumort távolítottak el egy fiatal beteg lumbális régiójából.

Martin Thaler, a klinika vezető főorvosa közölte, hogy hatalmas tervezési erőfeszítéseket igénylő műtétről volt szó és már egyetlen téves vágás is komoly következményekkel járt volna. Amennyiben például túl mélyre vágtak volna, akkor a páciens nem tudott volna a műtét után járni. Amennyiben pedig túl közel ejtették volna meg a vágást a tumorhoz, akkor az halálos lett volna a beteg számára.

Nogler mindezt azzal egészítette ki, hogy a használt program ezen a területen is nagy előnyöket kínál, hiszen például a műtét előtt is három dimenziósan láthatják a pácienst, éppúgy, mint a beavatkozás közben. Ráadásul egy joystick segítségével meg is lehet fordítani az illetőt és körbe lehet járni, valamint rá lehet zoomolni.

Jelenleg a szoftvert a bonyolult tumoroperációknál alkalmazzák, például csontrák- és gerincműtéteknél. Lena Fuderer, a klinika szakorvosa kifejtette, hogy a létrehozott virtuális teremben lévő szimulációkat a beavatkozások előkészítésekor használja a gerincferdüléses betegeknél. Miután mindegyik eset egyedi, ezért a három dimenziós megjelenítésnek hatalmas előnye van. Szintén nagy segítséget jelent, hogy a modellt ötvözni lehet a hagyományos, két dimenziós MRI- és CT-felvételekkel.

A kialakított virtuális terembe nem csupán a virtuális valóság szemüveget viselő személyek léphetnek be. A felvételt egy kijelzőn jelenítik meg és ezáltal mindenki számára látható. Nogler hangsúlyozta, hogy még arra is lehetőség van, hogy nemzetközi szakértőket élőben bekapcsoljanak egy operáció megtervezésébe.

Az elképzelések alapján a jövőben az eljárást használnák a súlyosabb töréses eseteknél is. Most a legfontosabb feladat a szoftver optimalizálása, majd a következő lépést a technológia műtőkbe való integrálása jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!