Berta Sándor

Nem lesz semmi az Amazon egészségügyi rendszeréből

A korábbi ambíciózus terveket nem sikerült megvalósítani.

A Jeff Bezos által alapított és vezetett Amazon, a Jamie Dimon vezérigazgató által irányított JPMorgan Chase és Warren Buffett milliárdos befektető Berkshire Hathaway holdingja 2018 január végén jelentették be, hogy egy új független céget alapítanak, amely az amerikai dolgozók számára fog egészségügyi szolgáltatásokat kínálni. A három piaci szereplő több százezer embert foglalkoztat és az elsődleges céljuk ezen munkavállalók egészségügyi ellátása lett volna. A középpontba az olyan technológiai megoldásokat akartak állítani, amelyek egyszerűsített, minőségi és átlátható egészségügyi ellátást biztosítanak észszerű költségek mellett. A Haven nevű vállalatot végül meg is alapították, de az most bejelentette, hogy 3 év működés után leállította a tevékenységét.

A három társaság a bostoni székhelyű közös vállalkozásuk élére Atul Gawande sebészt, a Harvard orvosi iskolájának professzorát nevezte ki. A Haven 57 embert foglalkoztatott. Gawande ugyanakkor már tavaly májusban elhagyta a céget, amelyről sok elemző úgy vélte, hogy ekkora támogatással és tőkével a háta mögött valóban képes lehet megreformálni az amerikai egészségügyi ellátórendszert, s a bonyolult és túlzottan drága állami ellátás megfelelő alternatívája lehet.

A Haven többek között azt közölte, hogy az elmúlt három évben számos egészségügyi megoldást kutatott ki és megpróbálta egyszerűbbé tenni az emberek számára az orvosok elérését, érthetőbbé és egyszerűbbé tenni a biztosítási konstrukciókat, továbbá olcsóbbá a gyógyszereket. A vállalat ezeket a tapasztalatokat a jövőben hasznosítani akarja, hogy lehetővé váljon az alkalmazottak számára a személyes egészségügyi programok kifejlesztése.

Dimon a hírt úgy kommentálta, hogy a Haven elvégezte a feladatát, hiszen inkubátorként működött a különböző ötletek számára és lehetővé tette azok megtanulását, illetve tesztelését és ez volt a lehető legjobb gyakorlat a projektben résztvevő társaságok szempontjából. Érdekesség, hogy az Apple is saját kórházak felépítéséről döntött, hogy gondoskodjon a munkatársai egészségügyi ellátásáról, majd azt az elképzelést Jeff Bezos is átvette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!