Berta Sándor

Lecserélik a brit egészségügyi csipogókat

Az intézkedésre takarékossági okokból kerül sor.

A brit National Health Service (NHS) kénytelen lesz 2021-ig lecserélni a jelenleg működő 130 000 csipogóját. Ez a mennyiség a világszerte üzemeltetett csipogók 10 százalékát jelenti. Az eszközök működtetése évente 6,6 millió fontot emészt fel. Ezért is szeretné Matt Hancock brit egészségügyi miniszter, hogy a kizárólag üzenetek fogadására alkalmas, elavult és archaikus technológiára épülő készülékeket e-mailekkel, mobiltelefonokkal vagy alkalmazásokkal váltsák ki. A WhatsApphoz nagyon hasonlító, de annál jobb biztonsági mechanizmusokat kínáló Medic Bleep nevű megoldást már teszteli az NHS. A szoftvernek előnye lehet, hogy sok időt takaríthat meg az orvosok számára.

Az elképzelést bírálók ugyanakkor azzal érveltek, hogy a kórházakban gyakran rossz, illetve hézagos a mobilhálózati és a WLAN-lefedettség, s még az üzenetküldő szolgáltatások sem működnek zökkenőmentesen. Felmerültek olyan érvek is, hogy a mobilhálózat megzavarhatja az egészségügyi berendezések működését. Ezzel szemben a saját hálózaton keresztül üzemelő csipogók gyorsan és megbízhatóan továbbítják az üzeneteket.

Az NHS mindenesetre az átállás után is megtarthat majd néhány csipogót biztonsági célokból, ha a mobil- és WLAN-hálózat esetleg kiesne vagy akadozna. A csipogók hátránya ugyanakkor, hogy már csak egyetlen szolgáltató, a PageOne támogatja a használatukat. A Vodafone tavaly márciusban állította le a nemzeti csipogószolgáltatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Az NHS is a tönk szélén van. Teljesen mindegy milyen csipogót használnak.
  • kvp #1
    A regi pager-ek fo elonye, hogy VHF (FM radios) frekvenciakon mennek az uzenetek, tehat ahol van analog radios vetel, ott elerheto a cimzett. Korhazban masik elonye az ilyen rendszereknek, hogy nincs bennuk radioado, tehat ott is hasznalhatoak ahol a mobilok nem. Lokalis adokat hasznalva egy-egy korhaz lefedheto az orszagos halozatoktol fuggetlenul, szukseg eseten akar off grid uzemmodban is.

    Hogy lehetne kivatalni ezt mobiltelefonnal? Jopar mobiltelefonban van FM vevo es kepesek a RDS stream-ek dekodolasara. Ez azt jelenti, hogy RDS stream-ben lehetne kommunikalni azokkal az emberekkel akik radioado mentes teruleten vannak, egy helyi FM radioadot hasznalva, mig mindenki mas pedig elerheto mobilneten. A telefonoknak csak arra kell kepesnek lenniuk, hogy flight modban, lekapcsolt gsm, bluetooth es wifi mellett is bekapcsolhato legyen az FM radios vetel. Erre pedig jopar keszulek kepes. Onnantol mar csak a megfelelo RDS szoftver kell, ami kepes a cimezetteket dekodolni az adatfolyambol es megjeleniteni az ertesiteseket a telfonon.

    Az uj brit megoldas persze csak sima adatkapcsolatot hasznal, ami miatt nem igazan hiszi el senki, hogy hozni fogja a regi rendszer megbizhatosagat.