Berta Sándor

Brit betegeknek ad tanácsokat az Alexa

A digitális beszédasszisztens segíthet abban, hogy a páciensek kevesebb alkalommal forduljanak az orvosokhoz.

Az NHS brit egészségügyi szolgálat együttműködik az Amazonnal azért, hogy az Alexa tanácsokat adjon olyan elterjedt betegségek kezelésével kapcsolatban, mint a migrén vagy az influenza. A cél az, hogy akinek kisebb problémája van, az ne keresse fel a kezelőorvosát és ezáltal kevésbé legyen leterhelve a rendszer. Mindez segíthet a költségek csökkentésében is. A kereskedelmi konszern digitális beszédasszisztense elsősorban az idősebb és a vak betegeknek jelenthet hatékony segítséget. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter közölte, hogy az Alexától és más hasonló szoftverektől már most is több millió ember kér egészségügyi kérdésekben tanácsokat és információkat. A politikus hozzátette, hogy biztosítani akarja, hogy mindenki a lehető legjobb tanácsot kapja.

Az ajánlatra szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak majd. Az óriáscég megerősítette, hogy a birtokába jutott információkat nem fogja megosztani harmadik féllel és nem készít ügyfélprofilokat sem. Az NHS sok brit páciens számára megbízható egészségügyi szolgáltató, de évek óta komoly finanszírozási problémákkal és szakemberhiánnyal küzd, ezért is rendkívül leterheltek a háziorvosok. Helen Stokes-Lampard professzor, a Royal College of General Practitioners vezetője kijelentette, hogy a beszédasszisztensek alkalmazása több időpontot szabadíthat fel a leginkább rászoruló páciensek számára. Néhány betegnek segíthet abban, hogy kiderítsék, milyen kezelésre van szükségük még azelőtt, hogy személyesen is valamilyen egészségügyi segítséget vesznek igénybe.

A rendszer úgy fog működni, hogy az Alexa egy algoritmuson keresztül az NHS honlapján fellelhető információkat használja majd fel azért, hogy olyan kérdéseket válaszoljon meg, mint: "Alexa, miként kezelek egy migrént?" vagy "Alexa, mik a bárányhimlő tünetei?". Az Amazon a lépéssel még jobban megerősíti a pozícióját az egészségügyben, miután tavaly felvásárolta a PillPack nevű internetes gyógyszertárat az Amerikai Egyesült Államokban, s a Berkshire Hathaway és a JPMorgan vezetőivel megállapodott azért, hogy közösen csökkentsék a három cég munkatársainak egészségügyi kiadásait. Sőt, Jeff Bezos, az Amazon első embere még saját kórházakat is épít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zulu12 #1
    Nem kellene annyi Britt tudóst hagyni hogy cikkeket írjanak a bugyuta elméleteikről vagy a már 1000 éve feltalált dolgokról amit újra feltalálnak és akkor valóban nem lenne annyi beteg ember :D