Berta Sándor

Okoskontakt­lencse kamerával, kijelzővel és processzorral

A fejlesztés inkább tűnik sci-fi képzelgésnek, mint valódi terméknek.

A Mojo amerikai startup egy olyan okoskontaktlencsét fejlesztett ki, amelyet elláttak kamerával, képernyővel és mikroprocesszorral. A Mojo Lens nevű eszköz nem csupán a látásproblémák korrigálását ígéri, hanem akár az egészségügyi adatokat és a környezeti információkat is megjelenítheti a viselő számára. A termék még nincs kész, a vállalkozás eddig még csak a prototípust készítette el.

A Mojo Lens fő egységei a 0,5 mm átmérőjű MicroLED-kijelző, az ARM Core M0 mikroprocesszor és az integrált akkumulátor. A képernyő alkalmas a szövegek, a grafikák és akár a nagy felbontású videók retinára való kivetítésére. A kontaktlencse a szemmozgásokat követi és az alkalmazott gyorsulásmérő, giroszkóp és magnetométer sokkal pontosabbak, mint a napjainkban vezetőnek számító virtuális valóság technológiák. Az okostelefonnal vagy más készülékekkel való kommunikációra az egység az 5 GHz-es adót és vevőt használja, amelyek sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy Bluetooth-kapcsolat.


A Mojo Lens elsősorban az amatőr és a profi sportolóknak készült és a vállalat partneri kapcsolatot épített ki az Adidas Running és a 18Birdies képviselőivel. A cél az, hogy az edzési adatokat és a statisztikákat valós időben lehessen megjeleníteni anélkül, hogy a viselő figyelmét elvonnák az edzésről.

A következő cél a prototípus tesztelése és saját alkalmazások kifejlesztése, majd klinikai tesztek végzése a látásproblémával küzdők esetében. Az utóbbiaknak az okoskontaktlencse segíthet azáltal, hogy növeli a kontrasztot, bizonyos területeket automatikusan kinagyít vagy felerősít. Mike Wiemer, a Mojo társalapítója kiemelte, hogy mindig is meggyőződése volt, hogy valamikor létezni fognak okoskontaktlencsék, de úgy gondolta, hogy azok nem most, hanem 10 vagy 20 év múlva jelennek meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!