Berta Sándor

Kiterjesztett valóság szemüveget fejleszthet a Google

Az elmúlt hetekben kiszivárgott hírek tükrében mindez aligha meglepő.

Tavaly decemberben derült ki, hogy kiterjesztett valóság operációs rendszert készít a Google. Az új fejlesztés a jövőben megalkotandó kompatibilis készülékek platformja lehet. Most a The New York Times azt írta, hogy a Google ismét egy új kiterjesztett valóság szemüveg megalkotásán dolgozik. Az elmúlt esztendőkben a Google Glass projekt a fogyasztói piacon gyakorlatilag elbukott, de - mint látható - a kudarc nem vette el a webes konszern kedvét a további próbálkozásokról.

A fejlesztést segítheti, hogy az óriáscég 2020 júniusában megvásárolta a North nevű kanadai vállalkozást, amely az okosszemüvegekhez készített alkatrészeket. A North korábban megvásárolta az Intel okosszemüveg-projektjéhez kapcsolódó számos szabadalmat. A gyártó a kiterjesztett valóság programja keretében elkészítette a Vaunt nevű prototípust, amelyet fogyasztók bevonásával tesztelt. Dr. Jerry Bautista, a projekt vezetője azt mondta, hogy ezek a szemüvegek egyrészt olyan személyes technológiát váltanak valósággá, amelyet az emberek régóta használni akartak, másrészt egy újfajta számítástechnikai platformot kínáltak, amely új bevételi forrásokat biztosíthat. A szakember rámutatott, hogy minden egyes dollárnyi hardverért cserébe három dollárt kerestek a szoftver- és adateladásokon.

Szakértők szerint azonban a technológia tökéletesítése egy évtizedet vehet igénybe - ha nem többet. Egyes kiterjesztett valóság szemüvegek olyan kicsik és könnyűek, mint a hagyományos modellek, de még nem rendelkeznek a mindennapi használatra szánt képek létrehozásához szükséges számítási kapacitással.

2018-ban az Intel leállította a Vaunt projektet, mielőtt számos szabadalmát eladta a North startupnak. Dr. Bautista szerint a vállalat végül úgy érezte, hogy egyszerűen túl nehéz megválaszolni a technológiát övező számos kérdést. A fejlesztő azt taglalta, hogy csodálatos dolgokat tudnak építeni; nem a hardver vagy az üzleti modellek jelentik a nehéz részt, s nem is az a nehéz, hogy megtalálják, hogyan lehet ezeket az eszközöket használni, hanem az, hogy mi történik akkor, ha a megszerzett adatok kiszivárognak.

Mindenesetre, ha a Google valóban új projekten vagy akár terméken dolgozik, akkor arról az első részletek a Google I/O éves konferencián válhatnak ismertté.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!