Berta Sándor

Nincs stratégia a HoloLens projekt mögött

A kiterjesztett valóság szemüveg programja az elmúlt hónapokban számos csapást szenvedett el, így kérdésessé vált a folytatása.

Tavaly decemberben vált ismertté, hogy kiterjesztett valóság szemüveget fejleszt a Microsoft és a Samsung, s a két fél a terméket a várhatóan két esztendeig tartó Kiterjesztett Valóság HoloLens Projekt keretében alkotja meg. Emellett három héttel ezelőtt kiderült, hogy a Meta a HoloLens csapatától csábít el szakembereket.

Most a Business Insider a Microsoft számos korábbi és jelenlegi alkalmazottját szólaltatta meg a HoloLens projekttel kapcsolatban. Az ő válaszaikból az a kép rajzolódott ki, mintha a cégnél senki sem tudná igazán, hogy mit is kezdjen a programmal. Nagyon hasonló a helyzet ahhoz, mint, ami a Kinect esetében tapasztalható volt.

Számos elképzelés merült fel például arról, hogyan lehetne alkalmazni a szemüveget, de egy világos stratégia vagy irányelv nem volt megfigyelhető. Sőt, kiderült, hogy még a kapcsolódó szoftvert is a rendszertől külön fejlesztik. Olyannak tűnik az egész szituáció, mintha a Microsoft az eszközzel nem egy bizonyos problémát akarna megoldani, hanem először megalkotta a megoldást és most keresi azt, hogy mit orvosolhat annak segítségével.

A projektet jelenleg kaotikus viszonyok jellemzik. A HoloLens 3 fejlesztését leállították, ehelyett előtérbe került a Samsunggal közös program. A különböző csapatok gyakran egymás ellenében dolgoznak és még a részlegek vezetői sem tudták megválaszolni a munkatársak aggályait, felvetéseit vagy kérdéseit. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy sok fejlesztő inkább a Metához távozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!