Berta Sándor

Meta-szemüveg - iPhone-pillanatot akar Mark Zuckerberg

A cég már régóta dolgozik saját kiterjesztett valóság szemüvege megalkotásán, de még néhány évet várni kell rá.

A The Verge összefoglaló anyagot készített a projektről, amelynek a kódneve Nazare és az első változata a tervek alapján 2024-ben jelenhet meg, míg a fejlettebb kiadása 2026-ban, a harmadik verziója pedig 2028-ban. Mark Zuckerberg ezen a területen is nagy ambíciókkal rendelkezik. A társaság egyik volt munkatársa azt nyilatkozta, hogy a menedzser azt akarja, hogy a termék piacra dobása egy igazi iPhone-pillanat legyen, vagyis a készülék megjelenése olyan hatást váltson ki a közvéleményben, mint az első iPhone megjelenése.

Az eddig befektetett komoly összeg ellenére a Meta egyáltalán nem számít arra, hogy az új eszköz első alapváltozatát sikerül majd nagy darabszámban értékesíteni. A szemüveget eleve fejlesztőknek szánja a vállalat és abból várhatóan néhány tízezer darabot fognak csupán eladni.

Az első kiadás használatához nem kell majd mobiltelefon, de egy "telefon formájú eszköz" igen, amelynek feladata a működéshez szükség adatfeldolgozás egy részének átvétele lesz. Így többek között lehetőség fog nyílni arra, hogy hologramok segítségével más személyekkel lehessen kommunikálni. A vezérlésről egy karpánt gondoskodik majd. A kifelé mutató kamera és a sztereó audiohangzás mellett lehetőség kínálkozik a 3D-vizualizációra és a szemmozgások követésére. Problémát okozhat viszont a készülék 100 grammos súlya, a csupán 4 órás üzemidő és az, hogy a megoldást kizárólag beltérben lehet majd használni.

A szoftver az Androidon fog alapulni. Az eszköz bevezető ára egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy sokkal drágább lesz a virtuális valóság termékeknél. Ez elsősorban az átlagosnál nagyobb anyagköltségekre vezethető vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    Azt pont úgy nem lehet ahogy egy telot se raksz oda. Szóval ez periféria ami másoknak pont úgy lehet mint neki. Csak ő metaverzum elofizetest akar adni hozzá meg nem bánná ha nem hagynák faképnél se a befektetok se a fejlesztok. De egy apple mellett labdaba rugni ott, lol.
  • UUUU #2
    Ki kell venni az aramforrast a szemuvegbol es a nyakpantba athelyezni.
  • Sir Cryalot #1
    KAMU. Egy grammot nem lehet rápakolni szemüvegre. Nem hogy 80-akat.