Berta Sándor

Nyílt forráskódú projektekhez blokkolják a hozzáférést Kínában

Keményedik a kínai cenzúra, a kormány már a szoftverfejlesztőket sem hagyja békén.

A GitHub és a GitLab vetélytársának számító Gitee nevű kínai kódplatform május 18. óta több népszerű nyílt forráskódú szoftverprojekthez blokkolja a hozzáféréseket és ezáltal a készítőknek számos problémát okoz. Az érintett fejlesztőknek egyenként kell fellépniük a nyilvánossá tétel érdekében, és ahhoz, hogy az egyes programok a letiltás után újra használhatók legyenek manuális átvizsgálásokra van szükség, amely rendkívül sok időt emészt fel. A kérelemben meg kell erősíteniük, hogy a kódjuk nem tartalmaz semmit, ami sérti a kínai törvényeket vagy a szerzői jogokat - minderről az MIT Technology Review tudósított.

A nyílt forráskódú fejlesztéseknek átláthatóság és együttműködési lehetőség nélkül nincs értelme. Egy ilyen lépés eltántoríthatja a közösséghez csatlakozni akarókat, és végső soron nagyon káros az egész kínai szoftveriparnak. Az egyelőre nem derült ki, hogy a Gitee miért bünteti az érintett alkalmazásokat. Bizonyos hibajelentések alapján az tűnik valószínűnek, hogy a készítők tiltottnak minősülő szavakat használtak. De az sem vált ismertté, hogy mik lehetettek ezek a kifejezések, csak tippelni lehet, hogy politikai, pornográf vagy más jellegű szavak voltak.

A letiltás automatikusan történt meg és számos esetben tévesen, valószínűleg azért, mert a szaknyelvet összetévesztették egy kényes szóval. A portál a kiadott állásfoglalásában azt írta, hogy az intézkedés szükségszerű volt, és "nem volt más választásuk". A kódplatform az összes rajta tárolt nyílt forráskódú projektet privát tárhelyre "száműzte", így azokhoz nem lehet nyilvánosan hozzáférni, míg az új projektek eleve ilyen tárolókba kerültek és azok esetében a nyilvános elérés csak egy ellenőrzés után valósulhatott meg.

A Microsoft által felvásárolt GitHub 73 millió felhasználójából 7,5 millió Kínában él, így ők a legnagyobb csoport az Egyesült Államokon kívül. A platformtól való függés azonban óvatossá tette a kínai kormányt, különösen mivel a Huawei elleni 2019-es amerikai szankciók emlékeztették rá, hogy a nemzet még mindig mennyire támaszkodik bizonyos külföldi cégekre és szolgáltatásokra. A GitHub az egyik ilyen.

Ugyanakkor a nyílt forráskódú ipar gyorsan növekedett Kínában, és az olyan nagyvállalatok, mint a Tencent vagy az Alibaba kiadták saját GitHub-verziójukat. A Gitee gyorsan átvette a vezetést a helyi versenyben, és ma már több, mint 8 millió felhasználóval büszkélkedhet. A Gitee-t használja többek között a Baidu kínai IT-konszern, de megtalálható rajta a Huawei Android-alternatívája, a HarmonyOS operációs rendszer és a szerverekhez szánt Linux-disztribúció, az Open Euler kódja is. Az oldalt támogatja az OSChina konzorcium és 2020 óta a kínai ipari és IT-minisztérium is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!