Berta Sándor

További kínai cégeket sújt szankciókkal az USA

Az amerikai kormány azt akarja elérni, hogy az érintett vállalatok ne szállítsanak chipeket vagy más termékeket Oroszországba.

Az Amerikai Egyesült Államok embargóval szeretné sújtani a Kínából Oroszországba irányuló technológiai szállítmányokat. Washington a célja eléréséhez kész közvetve nyomást gyakorolni a különböző kínai társaságokra. A jelenleg a tengerentúli embargólistákat felügyelő Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a The New York Times megkeresésére kijelentette, hogy nagyon is elképzelhető, hogy kereskedelmi tilalmakat vezetnek be bizonyos kínai vállalkozások ellen azért, hogy azok ne szállítsanak chipeket vagy más technológiai termékeket Oroszországba. Az USA így akarja megakadályozni, hogy a Moszkva - Kína segítségével - megkerülje az ellene hozott szankciókat.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államok a Huawei és más konszernek ellen korábban hozott szankciókat és büntetéseket fogja az újabb esetekben is alkalmazni.

Raimondo azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag bármelyik olyan céget "ki tudnak kapcsolni", amely a termékeit és a szolgáltatásait Oroszországba szállítja. Ezek a vállalatok ezután már férhetnek hozzá olyan eszközökhöz és szoftverekhez, amelyekre a saját árucikkeik előállításához van szükség. A politikus példaként említette, hogy a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) kínai chipgyártó és más hasonló társaságok gyakran a tengerentúlról származó gépekre és programokra, vagy az amerikai konszernek és vállalkozások technológiáira vannak utalva. Az SMIC ellen egyébként Washington 2020 szeptemberében vezetett be exportkorlátozásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #1
    Ámerika a Főd kapitánya!