Berta Sándor

3D-nyomtatással készít gátat Kína

A létesítményt robotok építik és 2 éven belül üzembe helyezik.

Amennyiben megvalósulnak az ambíciózus kínai tervek, akkor a Sárga-folyó felső folyásánál jöhet létre az első olyan duzzasztógát, amelynek az elemeit 3D-nyomtatással készítik el a szakemberek. Az eljárásnak köszönhetően az építkezési idő sokkal rövidebb lehet, mint a hagyományos módszerek esetében. A duzzasztógátat rétegenként építik fel betonból. Az alkalmazott munkagépeket, például kotrógépeket, teherautókat és buldózereket nem emberek fogják kezelni, hanem mesterséges intelligencia által irányított robotok - minderről a South China Morning Post hongkongi napilap tudósított.

A Yangqu-duzzasztógát a tibeti fennsíkon készül, 180 méter magas lesz, évente ötmilliárd kilowattóra elektromos energiát termel majd és azáltal 50 millió embert fog ellátni árammal a Közép-Kínában található Henan tartományban. Hennannak közel 100 millió lakója van, ezzel az egyik legnépesebb kínai tartománynak számít.

Peking azért döntött a vízenergia erősebb hasznosítása mellett, mert 2060-ra el akarja érni a szén-dioxid-semlegességet. Kínában - nyolc év építés után - 2003-ban helyezték üzembe a Három-szurdok-gátat, amely 185 méter magas és 2335 méter széles, világelső a megtermelt áram mennyiségét illetően és a világ legnagyobb duzzasztógátja. Yangqu lesz viszont a világ első olyan duzzasztógátja, amelyet 3D-nyomtatástechnikával építenek meg és így mindössze 2 esztendőn belül elkészül, 2024-ben már üzembe is helyezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!