Berta Sándor

Kínában akár tíz év börtön is járhat kriptovaluták elfogadásáért

Pontosították az ázsiai ország vonatkozó jogszabályát.

Tavaly szeptemberben a Kínai Nemzeti Bank (PBC) bejelentette, hogy minden kriptovaluta-tranzakció illegálisnak minősül és tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek. A PBC álláspontja szerint a kriptovaluták "megzavarják a gazdasági és a pénzügyi rendet" és megkönnyítik az "illegális és bűnügyi tevékenységeket", például a szerencsejátékokat, a csalásokat, a piramisjátékokat, a pénzmosásokat és a lopásokat.

Most a Kínai Legfelső Népi Bíróság szigorított a vonatkozó jogszabályon és nyilvánosságra hozta annak jogi értelmezését, egyúttal az illegális pénzszerzés egyik eszközének nevezte a kriptovalutákkal való kereskedelmet. A jogi értelmezés a kapcsolódó törvény hivatalos interpretációja.

Négy követelménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy az ázsiai államban a kriptotermékekkel való kereskedelmet illegálisnak minősítsék. A virtuális fizetőeszköz gyűjtésének nyilvánosan kell történnie és nem lehet specifikus célja. Fenn kell állnia annak a lehetőségnek, hogy a kereskedők tőke- vagy kamatjövedelemre tehet szert, továbbá meg kell sértenie a hatályos előírásokat. Eldőlt az is, hogy nem engedélyezett a digitális pénzek gyűjtése projektek vagy vállalatok számára. A törvény alapján ennek elsődleges oka a pénzügyi csalásoktól és a pénzmosástól való félelem.

A jogszabály szerint az a személy, aki átszámítva legfeljebb 14 000 euró értékű kriptovaluta-tranzakciókat elfogad maximum 3 év börtön- és 28 000 euró pénzbüntetést kaphat. A több mint 7 millió euró értékben bitcoint vagy más virtuális fizetőeszközt gyűjtő, valamint több mint 5000 támogatóval rendelkező kampányok elindítói és működtetői akár 10 év börtönre és maximum körülbelül 70 000 eurós pénzbüntetésre számíthatnak. A szankciók március elsejétől szabhatók ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!