Berta Sándor

Jönnek a kínai állami blokklánc-projektek

Peking komoly tervekkel állt elő.

A Kínai Nemzeti Bank (PBC) tavaly szeptemberben betiltott minden kriptovaluta-tranzakciót és azóta tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek. A külföldi tőzsdéknek is megtiltották, hogy kínaiaknak kínáljanak digitális pénzekkel összefüggő szolgáltatásokat.

A Reuters most azt írta, hogy az ázsiai állam a blokklánc technológiával kapcsolatos programokat indít 15 modellrégióban, 164 társaság, kórház és egyetem is elindítja a saját blokklánc-projektjét. A modellrégiók magukba foglalják Pekinget, Sanghajt, valamint a két dél-kínai metropoliszrégiót, Kantont és Chengtut. A 164 létesítmény közé tartozik a SAIC-GM-Wuling Automobile, a Beijing Gas Group, illetve az Industrial and Commercial Bank of China.

Az elképzelések alapján minden régió kibertér-felügyelete kiemelten figyelni fog a technológia szerepére az adatcserében, a vállalati eljárások optimalizálásában, az üzemi költségek csökkentésében és az együttműködések hatékonyságának a javításában. Ezáltal megteremthetővé válik egy megbízható blokklánc-rendszer. A lehetséges alkalmazási területek között vannak az energiaszektor, a kormányzati üzletek, a kereskedelem, a pénzügyi ágazat és a határokon átnyúló pénzügyi kereskedelem.

A technológia segíthet minden tranzakció követésében, ráadásul azok nem manipulálhatók. A blokklánc technológián alapuló könyvelés leépítheti a hagyományos könyveléssel szembeni bizalmatlanságot, továbbá az egész folyamat olcsóbbá és hatékonyabbá válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #6
  "Központosított szolgáltatásokat mi értelme blokkláncra tenni?"

  Nem minden blokklanc igenyel banyaszatot. Pl. a magyar online penztargepek is egyfajta nagyon primitiv blokklancot hasznalnak. A nav ellenorzokod a nyugtakon az elozo nyugtabol es hash ertekbol generalt hash ertek adott karaktereit tartalmazza. Ezt a hash chain-t gorgeti a penztargep, minden nyugtat digitalisan alairva. Alapvetoen arra jo, hogy ne lehessen utolag meghamisitani, tehat torolni vagy hozzaadni a naplozott nyugtakhoz. Ez egy konnyen ellenorizheto alairt fokonyvet biztosit a penztargep teljes elete soran.

  Ugyanez banki kornyezetben hasznalva egy auditalt elosztott fokonyv rendszert jelent, ami tobb, foldrajzilag szetszort banki fokonyvi szerveren kerul vezetesre. Igy egyetlen bank vagy banki alkalmazott, csalo, hacker sem tudja meghamisitani a tranzakciokat, meg akkor sem ha nehany szerver folott is at tudja venni az iranyitast. Digitalis penz eseten ez minden penzermere (token-re) egyedi kodot jelent es kvazi olyan mintha minden token-nek sajat blokklanca lenne es a letrehozasakor teljesen kibanyaszva jelenik meg (az 1 darab tokennel). Igy a kozponti jegybank korlatlan mennyisegben tud eloallitani digitalisan kovetheto token-eket (digitalis penzermeket), amiket csak o tud letrehozni es barki tudja ellenorizni a teljes mozgasi tortenetet, mindezt egy elosztott rendszeren keresztul. Raadasul nagyon jol skalazodik, mivel minden token fokonyve csak akkor irodik ha az mozog es ha tul hosszu lesz, akkor a fo alairokulcs birtokaban konnyen cserelheto egy ujra.

  Pontosan ilyen lett volna a Facebook Libra is, csak ok nem egy allami, hanem tobb partner bank kozott osztottak volna el a ledger szervereket. Teljesen jol mukodo megoldas es az allam (vagy a kibocsato szervezet) elleni penzugyi csalasokat tudja megakadalyozni. Plusz teljes transzparencia es visszakovetheto penzmozgasok. (meg az is latszik, hogy ki kinek utalta at, mintha minden fizikai bankjegyet ala kellene irni minden fizeteskor mindket felnek)
 • uwu2020 #5
  Ha blokkláncon tárolsz adatot, az bárhonnan ellenőrizhető, és nem módosítható, a decentrelizáltság a sebezhetőséget csökkenti, ez nem zárja ki a központosított irányítást. Annyiban másabb mint a kriptó, hogy itt nem lesz szavazgatás a hardforkokról, csak úgy megcsinálják. Olvass utána CBDC-nek, ha nem érted hogy lehetséges. Az jüan az olimpiával egyidőben jön ki tőzsdére, akkor élőben tanulmányozhatod, hogy is van a központosítás meg a decentralizáltság összeházasítása. És nem ők az egyetlenek, mindenki tervezi, aki számít. Az indiaiak pl. a CDBC-vel akarják szabályozni a kriptókat, az oroszoknál nagy a rendetlenség, de szerintem náluk is ez lesz. Az EU, meg jól elvan azzal a magvas gondolattal hogy nekünk is nagyon kéne digitális euró, és ennyi:D
 • uwu2020 #4
  Gondolom viccelsz. A kriptó és a szegények? Ezt kiteszem humorosba:D
  És egyébként igen, roppant hatékony eszköz a totális kontroll kiépítésére. Nem mondtam hogy jó lesz a népnek, ellenkezőleg, szerintem olvasd el még egyszer. De mint nemzet erősebbek lesznek, csak ennek az az ára, hogy úgy élnek mint a hangyák.
 • factorian #3
  Előremutató? Miben? Hogy növelje még jobban a kontrollt és hogy vegye el a szegényektől a továbbjutási lehetőségeket? Édes Istenem...
 • Sydra #2
  Központosított szolgáltatásokat mi értelme blokkláncra tenni? Ilyet is csak egy politikus találhat ki.
 • uwu2020 #1
  Nyugati tudattal rettenetes lehet Kínában élni, nyomasztó lehet a totális kontroll, de el kell ismerni, hogy a kínai állam tervei előremutatóak szinte minden területen. Nem szeretnék az ellenségük lenni. Elképzelhető, hogy ott ezt a technológiát is hatékonyabban fogják felhasználni, ahhoz képest, hogy a nemzetközi blokklánc projektek egymástól függetlenül mindenféle fura dologgal próbálkoznak.