Berta Sándor

A saját metaverzumán dolgozik Kína

Az ázsiai államnak ambíciózus tervei vannak a jövő internetével kapcsolatban és ezért új szabványokat dolgoz ki. A feltételek az innovatív cégeknek, az elérhető hardvereknek és az állami beruházásoknak köszönhetően jók.

A kínai metaverzum-platform neve Xirang - vagyis a "remény országa" - és a Baidu kapcsolta be tavaly decemberben. A szolgáltatás keretében 100 000 felhasználó tud egy időben különleges szemüvegek alkalmazásával avatárként jelen lenni egy digitális univerzumban. Robin Li, a Baidu vezetője és társalapítója kiemelte, hogy Kína "termékeny talaj a mesterséges intelligencia számára" és a fejlesztők egy "arany évtized kezdetét" jelenthetik be. Ez utóbbit támasztja alá, hogy tavaly december végéig több mint 1300 vállalat jegyeztetett be márkákat a metaverzummal összefüggésben.

A metahype motorját a Facebook átnevezése Metára rúgta be, azóta egyre-másra jelentik be a cégek, hogy jövőbeli fókuszuk központjában egy ilyen univerzum áll. A Baidu vezére szerint ez a mesterséges intelligencia hajnalát jelenti, míg mások szerint ugyanolyan gyors virágzás lesz ez, mint az évezred elején a Second Life online világával megtapasztalhattunk. Yu Jianing, a CMCA nevű kínai mobilkonszerneket tömörítő szakmai szövetség képviselője kifejtette, hogy a metaverzum lesz az innovációk versenyével kapcsolatos új csatatér. Az új kínai metaverzum ipari bizottságot vezető szakember hozzátette, hogy még akkor is, ha a koncepció gyermekcipőben jár, ez az internet következő nagy durranása.


A különböző kínai IT-nagyvállalatok (Alibaba, Baidu, Tencent) a metaverzumban is erős pozíciókat akarnak kiépíteni. Múlt év végéig 1300 kapcsolódó védjegyet jegyeztettek be a cégek és heti szinten állnak elő valamilyen kapcsolódó bejelentéssel. Ez jót tesz a részvényárfolyamoknak is, olyannyira, hogy egyre nagyobb a tőzsdei nyomás a projektek valódiságának bizonyítására. Kína már 2030-ban 26 százalékos globális részesedéssel rendelkezhet a dolgok internete piacon. Az Alibaba, a Baidu és a Huawei folyamatosan kiterjesztik a technológia és a mesterséges intelligencia határait, ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy a fizikai és a virtuális valóság közötti határok is egyre jobban elmosódnak.

A kérdés politikai vetületet is kap, hiszen sem az Egyesült Államok, sem Kína nem hagyhatja, hogy az új világ valamely területén - legyen az a metaverzum, a virtuális valóság vagy a dolgok internete - riválisa döntő fölénybe kerüljön. Az amerikaiaknak aggodalomra adhat okot, hogy mobilinternet terén egyértelműen lemaradtak. Az ázsiai ország komoly előnyben van a versenytársaival szemben, hiszen 1,3 millió 5G-bázisállomással rendelkezik, amely becslések alapján a globálisan felszerelt kapacitás több mint háromnegyede. Az infrastruktúrát főleg a Huawei és a ZTE építette ki. Sencsen városában több 5G-adótorony van, mint egész Németországban. A korszerű mobilszabványt közel 500 millió helyi lakos használja, az eladott okostelefonok több mint 80 százaléka 5G-kompatibilis. Ez részben annak is köszönhető, hogy a helyi gyártók (Oneplus, OPPO, Xiaomi) számos olcsó modellt kínálnak. Ugyanez a fejlődés figyelhető meg a virtuális valóság területén is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MerlinW #11
  "A tiktokkereket, tehat a nyugati lakossag 20 ev alatti reszenek nagyreszet?"

  1 milliárd felhasználó nem a 20 év alatti lakosság nagy része, hanem minden 7-8. ember a földön.
 • nlght #10
  Nem értek egyet. Normális országokban a versenyhatóság nem engedi hogy olyan megkerülhetetlen, bebetonozott monopóliumok jöjjenek létre mint a Wechat. Amikor mindent az állam tart a kézben csak mondvacsinált verseny van. Ha erre vágysz szavazz Viktorra (Mészáros lefejleszteti és összekapcsolja az Ügyfélkapuval meg a Gránit Bankkal) vagy költözz Kínába.

  Az már másik kérdés hogy a googlet, microsoftot és facebookot is fel kéne darabolni mert geci gusztustalan módon, a termékeik és szolgáltatásaik kényszerített összekapcsolásával működnek és erőltetik rá a lakosságra azt amit csak akarnak, kvázi agymosást végeznek extra haszonnal (pl. most nyomatják a transzgender-woke baromságokat ahol tudják előtérbe tolják).
  Utoljára szerkesztette: nlght, 2022.01.11. 13:38:08
 • Kryon #9
  Bizony. A nyugat majd akkor tud felzárkózni, vagy előzni ezen a téren, ha lazítanak az ezt akadályozó szabályozásokon. Amire a politika úgy tűnik nem mutat túl nagy hajlandóságot, épp ellenkezőleg. Így kénytelenek leszünk kivárni, míg a mindkét oldali posztmodern, identitáspolitikai csatározásokban a társadalom eléggé széthullik ahhoz, hogy a kormányzati intézményrendszerek működésképtelenné váljanak és összeomoljanak a nyugati országokban. Minekutána a techcégek készségesen átveszik majd az ügymenetet...
 • Cat #8
  Kína messze leelőzött mindenkit az un. szuperappok, azaz az olyan alkalmazások terén, amelyek mindenre képesek. A WeChat nem csak közösségi hálózat, csevegőapp, hanem vásárlási portál és bank is egyben. (Kb. mintha a Facebookot egyesítenéd az Amazonnal, ingatlanportálokkal, bankokkal, stb.) A metaverzum valami ugyanilyen dolog, csak a virtuális valóságban, térben, például egy VR-szemüveggel.

  Szóval ők a nehéz részét már megcsinálták, szerintem az átültetés 3D-re könnyebb, mint a fentieket elérni.
 • Kryon #7
  Majd adnak valami alapjövedelmet, hogy ne halj éhen, ha cserébe jól viselkedsz. Mire pedig ez tömeges problémává válik, mondjuk úgy 10-15 év múlva, addigra lemegy az ára, mint a mobiltelefonnak, ami az elején szintén luxus volt, ma pedig már a legcsóróbbaknak is van.
  Utoljára szerkesztette: Kryon, 2022.01.11. 13:16:04
 • Kissssss0 #6
  "A tiktokkereket, tehat a nyugati lakossag 20 ev alatti reszenek nagyreszet?"

  ez nagyban függ attól hogy menyire lesz nyitott ez a kinai "metaverzum" lufi, ha ez nem lesz több csak egy kinai komcsi párt propaganda eszköze, akkor kutyát se fog érdekelni.

  ha pedig csak és kizárólag kinában lesz elérhető, akkor fölösleges is beszélni róla.

  nem mellesleg ha mindenki munkanélküli lesz a csúnya robotok miatt, akkor honnét lesz pénzük a tömegeknek megvenni a megfelelő eszközöket a metalufi használatához? + fizetni az egyéb szolgáltatásokat?

  valahogy nem áll össze a kép.
 • quatlander #5
  hajléktalanként (ha levált a robot), akkor erre fogok vágyni leginkább. :)
 • Kryon #4
  Ezek a metaverzumok már arra a világra készülnek, amikor a legtöbb munkakörben az embereket kiváltják robotokkal. A dologtalanul maradt tömegeket pedig le kell majd foglalni valamivel.
 • kvp #3
  "kit érdekel...."

  A tiktokkereket, tehat a nyugati lakossag 20 ev alatti reszenek nagyreszet?

  Ha ehhez meg jon az, hogy a hasznalathoz szukseges felszerelest a legolcsobban a kinaiak tudjak biztositani, akkor a fiatalok koreben biztosan nagyobb nepszerusegnek orvendene, mint a hasonlo nyugati megoldasok.

  Arrol nem beszelve, hogy ha tartalmat is kell gyartani ra, akkor a nyugati cegek elegge le vannak maradva mmo teren az azsiai megoldasoktol, mind mennyiseg (korea), mind minoseg (japan) teren. Kina ugyan belfoldon tiltja a tulzott jatekot, de a nyugati gyerekeknek nem fogja megtiltani, hogy tanulas vagy barmi mas tevekenyseg helyett inkabb az o rendszerukben jatszanak.
 • Kissssss0 #2
  kit érdekel....