Berta Sándor

Az EU és az USA megaka­dályozná a chipgyártási támogatásokért zajló versenyt

A két fél tájékoztatja egymást a tervezett segítségnyújtásokról.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok a jövőben szorosabban együttműködik azért, hogy megakadályozza a chipgyártást érintő állami támogatásokkal kapcsolatos versenyfutást. A két fél tájékoztatja egymást a tervezett chipgyártási támogatások céljáról, a formájáról és összegéről, a bizalmas információkat ugyanakkor természetesen nem fogják megosztani.

Mind az EU, mind az USA a következő esztendőkben több tízmilliárd eurót, illetve dollárt különít el a chipgyártási programok támogatására. Korábban felmerült, hogy a két fél az érdeklődő cégek számára egyre kedvezőbb feltételeket kínáló ajánlatokat tesz majd, s megpróbálják egymást túllicitálni.

Ezzel párhuzamosan döntés született arról is, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok létrehoz egy korai riasztórendszert, amely a félvezetőhiányra és a támogatási versenyre fogja felhívni a figyelmet. Minderről az új európai-amerikai kereskedelmi és technológiai tanács párizsi ülésén döntöttek. A testület megalakításáról tavaly júniusban állapodott meg az EU és az USA.

A félvezetőgyártás mellett a két fél a kereskedelem, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság területén is szorosabban együtt akar működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #3
    Szerintem is. Ráadásul has versengenének érte szinte biztos az USA nyerne, úgyhogy ez inkább kedvez az EU-nak.
  • Cat #2
    Itt szerintem inkább ugyanarról van szó, mint a Boeing - Airbus esetében. Mindkettőtől több százezer ember állása függ, közvetetten több millióé, jelentőségük és lobbierejük óriási. Ez a két cég birtokolja az utasszállító repülőpiac nagy részét. Teljesen felesleges lenne egy olyan versenybe bonyolódni, hogy melyiket támogatja jobban az adott ország az adófizetők pénzéből a másik kárára, hogy az olcsóbban tudja adni a repülőket, mert úgyse tudna egyik sem nyerni, csak elköltenék rá a világ pénzét.

    Nyilván ugyanezt nem akarják, miszerint "én adok x milliárd dollárt", hogy itt hozzon létre gyárat a tajvani TSMC, "én meg x+2-t".
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2022.05.18. 10:26:09
  • end3 #1
    Az USA a csicskává tett unió segítségével megállapodik arról, hogy hogyan ne lehessen USA-n kívül, az USA ellenőrzése nélkül sehol a világon fejlett chip-gyártás. (Azaz, ha előre köteles jelezni uniós szintről a támogatás jelöltjeit és mértékét, akkor mindenkor rá tudnak ígérni. (Egyszerűbb és pontosabb mint titokszolgálatok segítségével tájékozódni. Még valaki ki-félrecsúszna, - mint anno az AMD drezdai gyára.) - Már csak a kínaiakat, oroszokat "kéne" megrendszabályozni. - (De nem.., őket éppen ráébresztik hogy "saját elérhetőségben" milyen fontos ez az ágazat.)

    Lehetnének kicsit okosabbak, a decentralizálás itt is világméretekben a gyorsabb fejlődést és stabilitást jelenthetné.

    (Mert miért jó az, hogy egyetlen atomrobbanó fejjel évekre lehet kiiktatni az egész világ chip-termelését. (Lásd. Tajvan,) De nem.., az "egypólusú agyak" monopolizálandó világhatalmi tényezőt látnak benne, a lehetséges széles és szabad, kooperatív technológiai fejlődés helyett. - Az emberiség valós érdeke nem számít itt sem.)