Berta Sándor

A parti vizeket tisztítja meg a SeaClear projekt

A szakemberek a nagyobb hulladékokat akarják eltávolítani.

A tengerfenék megtiszítása roppant drága, és ha búvárok csinálják, veszélyes is. Ezt a feladatot váltaná ki a SEarch, identificAtion and Collection of marine LittEr with Autonomous Robots - SeaClear projekt, aminek keretében a kutatók egy önállóan működő csónak, egy drón, két vízbe merülő robot és egy szemétfogó segítségével alkottak meg egy hulladékmentesítő rendszert. A prototípus tesztjére a hamburgi kikötőben került sor. A próba sikeres volt, egyedül a rossz látási viszonyok nehezítették a munkát. A problémára ugyanakkor megoldást jelenthet a javított szonáralapú mesterséges intelligencia és a munkát hatékonyabbá teheti egy új térképadatbázis is.

Cosmin Delea, a Fraunhofer Társaság Tengeri Logisztikai és Szolgáltatások Központjának (CML) munkatársa elmondta, hogy mivel az integrációs teszt során még prototípusokat használtak, így a rendszerek nem működtek teljesen autonóm módon. A rendszerintegrációért felelős Delea minden probléma ellenére elégedett volt a teszt eredményével. A pozícionálás nem volt a legtökéletesebb, némi probléma volt az iránytűvel és a robotok szinkronizálásával, de a hibákat feljegyezték és a problémák megoldhatók.


A hamburgi kikötő medencéjében a víz annyira koszos volt, hogy még kiegészítő világítással is alig lehetett valamit látni a gyűjtőkosár környékén, ami nem elég a fenék alapos megtisztításához. Stefan Sosnowski, a kutatócsoport vezetője kijelentette, hogy korábban már kipróbálták a megoldást Dubrovnik mellett, ott sokkal jobbak voltak a víz alatti látási viszonyok, itt viszont kizárólag a szonár visszajelzésére tudtak támaszkodni. A hulladékokat begyűjtő víz alatti robot fogókarja jelenleg csak a 30 x 30 x 30 centiméteres szemétdarabokkal boldogul el, ezen a területen is várhatók fejlesztések.

A Horizont 2020 európai uniós keretprogram részét képező projekt 2023 végéig tart. A résztvevők között van a CML, a Müncheni Műszaki Egyetem, a Dubrovnik-Neretva horvát régió fejlesztési ügynöksége, a hamburgi kikötő, a Subsea Tech, valamint a Kolozsvári és a Dubrovniki Egyetem. A projekt koordinátora a Delfti Műszaki Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!