Berta Sándor

Komoly hiányosságok vannak az elektronikai hulladékok kezelésében

Az Európai Unióban egyre nagyobb problémát jelentenek az elektronikai hulladékok.

A Countering WEEE Illegal Trade Summary Report szerint a 28 európai uniós tagállamban csak a leselejtezett számítógépek és más elektronikai hulladékok körülbelül egyharmadát dolgozzák fel az előírásoknak megfelelően. A fennmaradó több millió tonnát vagy illegálisan külföldre szállítják vagy egyszerűen kidobják. A dokumentumot a CWIT nevű szervezet adta ki, amely harcol az elektronikai hulladékok illegális kereskedelme ellen. Ez utóbbi miatt a légkörbe és a talajba kerülnek a mérgező anyagok, s egyúttal hatalmasak a gazdasági károk is, mert értékes anyagok mennek veszendőbe.

A tanulmányt a CWIT az ENSZ és az Interpol megbízásából készítette el. Pascal Leroy, a Waste Electronical and Electric Equipment (WEEE) nevű fórum főtitkára hangsúlyozta, hogy az elektronikai hulladék a világ leggyorsabban növekvő szemétáradata és ebben közrejátszik a részben szervezett bandák által folytatott illegális kereskedelem is. Az Interpol csupán az esetek fél százalékát tudja felderíteni.

2012-ben 1,3 millió tonna elektronikai hulladék és zömében még működő számítógép hagyta el az EU területét. Az Európai Unión belül még súlyosabb a helyzet: a tagországok között 4,7 millió tonna elektronikai hulladékot tologatnak illegális módon. A gazdasági kár 800 millió és 1,7 milliárd euró között van. Amennyiben az illegálisan szállított elektronikai hulladékokból valaki falat építene, az Oslótól Dél-Olaszországig húzódna. A lakosok számához viszonyítva Norvégia és Svájc termeli a legtöbb elektronikai hulladékot. Az első tízbe került még Izland, Dánia, Nagy-Britannia és Franciaország is. Még soha nem keletkezett a bolygón annyi elektronikai hulladék, mint tavaly: 41,8 millió tonna.

A jelentés ugyanakkor nem csupán a kialakult helyzetet mutatta be, hanem megoldási javaslatokat is felsorolt. Így például jobban kellene képezni a rendőrséget, az ügyészséget és a bírókat; a bűnüldöző hatóságok információit nemzetközileg kellene koordinálni és az európai uniós tagállamoknak meg kellene állapodniuk az egységes irányelvekben. További probléma, hogy eddig a tagországok körülbelül egyharmada nem integrálta a saját jogrendszerébe a szükséges szabályozásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dartois83 #5
    Én már két generációnyi VIDEOTON tv-t (80-as évekbeli faházas és 90-es évekbeli műanyag házas katódsugárcsövesek) adtam le a Mediamarktban úgy, hogy semmit nem vettem. Vittem már oda működőképes, de tényleg meghaladott számítógép-alkatrészt is. Ezeket eleinte szerettem volna lepasszolni számítógép-bontóknak, csak mindig azt a választ kaptam, nekik nem kell (igaz, megkérdeztem, ajánlanak-e érte valamit, de ha azt mondják, hogy 500 Ft, lehet, hogy akkor is leadtam volna). Próbálok mindent szelektíven gyűjteni, de van, ami tényleg kifog az emberen: hungarocell nem megy simán a műanyagba, régi CD/DVD/magnókazetta szintén nem. Ja meg vegyi anyagok (festékek, higítók, stb.) esetében is el kell menni hulladékudvarokba és ott sem ingyen adhatod le sokszor. Nem csodálom, hogy nem motiválják az embereket a szelektív gyűjtésre, pedig vagyonokat jelentene.
  • lapaly #4
    Az elektronikai hulladékgyűjtésnek pont az lenne a célja, hogy ne kelljen elcipelni a hipermarketekig, hanem helyben le lehet adni a dolgokat. Amit aztán szakszerűen feldolgoznak, és nem eladnak msoknak! A hipermarketek szelektív szigetén nem tudok leadni monitort, vagy számítógép házat, azaz mindenre sajnos nem megoldás. De kisebb dolgokat én is oda viszek, ha arra van dolgom.
  • dartois83 #3
    Az elektronikai hulladékot az erre kialakított gyűjtőszigeteken (hipermarketek) és elektronikai áruházakban adom le, semmi ilyesmit a lomtalanításkor, mert kegyetlen, amit művelnek az értékesebb fémek (főleg réz) kitermelése érdekében, ott helyben a lomizók. Egyébként meg a mai napig nem értem, miért nem éri meg ezeket a hulladék elektronikai dolgokat feldolgozni, tényleg rengeteg értékes anyag van bennük.
  • lapaly #2
    Tavaly is és idén is vittem vissza elektronikai hulladékot hulladékgyüjtéskor. Tavaly meg sem várták, hogy elmenjek, már a teherautó mellett dekkoló kisebbségivel elboltolta a hulladékaimat a begyűjtő. Idén a kisebbség szintén a teherautó mellett állt, és kivette a kezemből a szatyrot, hogy majd ők szétválogatják. (Kaptak egy halom elemet, meg izzót:) ). Szóval én hiába akarom megfelelően kezelni az elektronikai hulladékaimat, ha mások ebben megakadájoznak. "Jobban kellene képezni a rendőrséget".
    Utoljára szerkesztette: lapaly, 2015.09.02. 13:37:51
  • SupraMKIII #1
    Mondjuk mit is várjunk egy mennyiség orientált fogyasztói társadalomtól?
    A helyzet kialakulásában azért jelntős mértékben az EU is felelős: Az ő dolga lenne a már eleve eldobásra gyártott eszközöket büntetni...