Berta Sándor

Elönti Kínát az elektronikai hulladék

Veszélyes mértéket öltött Ázsia keleti részén az e-hulladék mennyisége. A legnagyobb környezetszennyezőnek Kína számít.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme (UNU) kiadta az új jelentését, amelyben többek között azt írta, hogy a növekvő szeméthegy egyre nagyobb veszélyt jelent a környezetre és az egészségre. A helyzet súlyosabbá válhat, ha a régióban nem sikerül a biztonságos mentesítést megoldani. Ázsia a világ legnagyobb elektromos készülék- és kiegészítőpiaca. A világszerte eladott termékek közel fele itt talál gazdára. Ennek is köszönhető, hogy sehol másutt nincs annyi e-hulladék, mint ott.

Kínában az elektronikai hulladék mennyisége 2010 és 2015 között a kétszeresére nőtt, a folyamat a jóléttel párhuzamosan növekedett. De a régióban megvizsgált többi 12 ország közül szinte mindegyikben jelentős mértékben emelkedett az e-hulladék mennyisége. Az átlagos növekedés az elmúlt 5 évben közel 67 százalékos volt. Csak 2015-ben 12,3 millió tonna elektronikai hulladékot regisztráltak. A figyelembe vett e-hulladékok okostelefonok, számítógépek, televíziók és klímaberendezések voltak. A hulladékmennyiség növekedésének fő okai elsősorban az emberek magasabb bevételei, főleg a fiatalabbak fogyasztási szokásai és a globális illegális szemétkereskedelem.


Habár abszolút mértékben Ázsiában termelődik a legtöbb e-hulladék, a lakosságszámot is figyelembe véve már Európa vezet, de innen is odavisszük a szemetet

A dokumentum alapján az ázsiai fogyasztók gyakrabban cserélik le az eszközeiket. Emellett sok termék esetében a cégek az olcsóbb gyártást választják, s nem tartják elengedhetetlenül fontosnak a javításokat, a korszerűsítéseket és az egyszerű újrahasznosítást. A helyi kormányoknak megfelelő törvényeket kellene elfogadniuk vagy a szabályokat szigorúbban be kellene tartaniuk. Dél-Koreában, Tajvanon és Japánban már az 1990-es évek óta van külön elektronikai hulladékfeldolgozási szabályozás. Indonéziában, Thaiföldön és Kambodzsában viszont az a gyakorlat, hogy a hátsó udvarokban elégetik a fémtermékeket, hogy így nyerjék ki belőlük az értékes anyagokat, például a rezet.

Rüdiger Kühr, a jelentés egyik szerzője azt mondta, hogy a valódi elektronikai hulladékmennyiség sokkal nagyobb lehet a kormányok által becsültnél, ennek pedig riasztania kell a döntéshozókat és a fogyasztókat. Mindannyian profitálunk ezen eszközök luxusából, egyszerűbbé, igaz, néha bonyolultabbá is teszik az életünket. Amennyiben a jövőben is úgy akarunk élni, mint most, akkor újra kell hasznosítanunk a készülékekben található meglévő erőforrásokat.


A növekedés mértéke döbbenetes, ha nem dolgoznak ki valamilyen megoldást, nemsokára komoly egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a szolgáltatásaikat gyakran ingyen vagy viszonylag olcsón kínáló e-hulladékokat újrahasznosító vállalkozások előszeretettel küldik Afrikába, Ázsiába vagy Dél-Amerikába az általuk Európában és az Egyesült Államokban összegyűjtött vagy hozzájuk beérkezett szállítmányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #7
    Persze hogy óriási pénz van benne. Főleg, ha van rá támogatás is. De újrahasznosítás csak akkor történik ha megéri. Ha nem, akkor a támogatásból utazik a cucc a szeméttelepre valahol a világon a többit meg zsebreteszik.
  • Zsol502 #6
    Pedig hidd el, már most is több cég van erre az újrahasznosításra ráállva, mert óriási pénzek vannak benne, csak ugye még a begyűjtés még mindig nem tökéletes, mert ugye sokszor a szeméttelepen végzik ezek az alkatrészek.
  • gforce9 #5
    Ahhoz sajnos az kell, hogy az újrahasznosítás technológiája /kg-ra levetítve olcsóbb legyen mint bányászni. És ez még nagyon sok esetben nincs így
  • Zsol502 #4
    Azért azt kijelenteni valamiről hogy hulladék elég probléma, de ez egyre jobban változik és bizony egyre több ország tekint erre nyersanyagként, mivel jelentős mennyiségben tartalmaznak nemes illetve ritkaföldfémet is de a kinyert réz alumínium és acél is jelentős mennyiség a műanyagokat nem is említve amit már elég sokrétűen újra lehet hasznosítani.
  • Cefet #3
    Cat-nak igaza lehet. Ha Észak-Amerika külön szerepelne, akkor szerintem is első lenne...
  • Cat #2
    Mármint hogy a kínai mennyiség hogy tud nőni az illegális kereskedelemtől? Innen odavisszük...

    Másik, hogy azért kevesebb Amerikában, mert rosszabbul élnek mint mi. Nézd meg, benne van Dél-Amerika is! Ausztrália viszont simán EU szinten van.
  • lapaleves #1
    hogy a rákba tud a hulladék mennyisége nőni pusztán az illegál kereskedelemtől?

    és amerikában miért kevesebb, mint eu-ban? meg tudják fizetni a nem-annyira-hulladék minőséget, és nem kapják meg a legalját? érdekes.