Berta Sándor

Ghánában már teljes városrészek élnek az elektronikus hulladékból

Accrában, Ghána fővárosában a szemétgyűjtők által lakott részeket Szodomának és Gomorának nevezik.

A 27 éves Yussif Mahawakli elmondta, hogy ezzel a tevékenységgel keresi a mindennapi bevételét. Megpróbálja a még értékesíthető anyagokat és alkatrészeket kiszedni a különböző eszközökből. Az így összegyűjtött pénzből nem csupán ő él meg, hanem az ország északi részén élő szüleit is támogatja.

A nyomornegyedben lévő szeméttelep a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű helye, a hulladékokat több ezren kutatják át, ezzel kockára téve az egészségüket. A Green Cross nevű svájci szervezet az Agbogbloshie nevű nyomornegyedet a világ tíz legszennyezettebb helye közé sorolta, pedig a listán megtalálható még Csernobil is. A szeméthegyek árnyékában sok gyerek nő fel, akik gyakran szintén puszta kézzel kutatják át a hulladékokat. A készülékeket kövekkel verik szét. Ami nem égethető el, azt vagy bedobják a közeli folyóba vagy a szabad ég alatt hagyják. A legnagyobb értéket a régi televíziók, számítógépek, rádiók, vasalók, HIFI- és klímaberendezések, hűtőszekrények és mobiltelefonok jelentik.


Mahawakli közölte, hogy mindent felvásárol, majd szétszerel. Eltesz minden olyan anyagot vagy alkatrészt, amelyet hasznosíthat. Többek között réz, alumínium, cink és más fémek után kutat. Amit talál, azt eladja a kereskedőknek, akik aztán értékesítik az anyagokat a világpiacon. Egy jó napon akár 50 Cedit is kereshet, ami 10 eurónak felel meg. Ghánában a minimálbér napi 7 Cedi.

A helyi hatóságok az elmúlt hónapokban végre léptek és a nyomornegyed 40 000 lakosának tiltakozása ellenére megtisztítják a területet, amelyen folyamatosan járőröznek a készenléti rendőrök. Mahawakli ennek ellenére biztos abban, hogy szeméthegyek a jövőben is jelen lesznek a térségben. Egyelőre megvárja, hogy a helyzet megnyugodjon és utána gőzerővel folytatja a tevékenységét.

Accrában a szakemberek már 2011-ben riasztó mennyiségű ólom- és kadmiumkoncentrációt mutattak ki a helyi iskolák területén és a játszótereken. Az illegális szemétgyűjtő helyek közvetlen közelében számos helyi család él.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #6
    Milyen jól csinálják. Mi is példát vehetnénk például Kínáról, amely a legnagyobb felvásárlója az elektronikus szemétnek és sok milliárd dollárnyi bevételt szerez az arany,ezüst,réz és hasonló anyagok kinyerésével. Az egész világon felvásárolnak és utána adják el ismét a legnagyobb ipari hatalmaknak, vagy maguk használják fel. Igaz van árnyoldala is, a mérgező anyagok. Viszont hogy mindenki lássa mekkora pénz van benne.

    "Évi átlag 2 milliárd tonnával nő az e-hulladék, és 2018-ra nagysága el fogja érni a 50 millió tonnát.

    A háztartási e-hulladéknak csupán 16 százaléka kerül újrahasznosításra, újrafeldolgozásra.

    A kidobott több millió tonna mobiltelefonnal, hűtőszekrénnyel és más elektronikai eszközzel 300 tonna arany és 1000 tonna ezüst, 1900 tonna réz vész kárba, ezek összértékét 52 milliárd dollárra becsüli a jelentés. Kárba megy 16 ezer tonna vas is, mivel az eszközök nem kerülnek be az újrahasznosítási programokba."
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.07.04. 13:45:36
  • comptuerrat #5
    Sajnos, ilyen a fenntarthatatlan gazdasági rendszer, a fogyasztói társadalom, és tervezett elavulás végterméke. (Mellékesen: az országaikba hordjuk a ganét, aztán csodálkozunk, hogy ők meg kivándorolnak. Persze biztos nem ez a fő ok, de van közvetett kapcsolat). A fordított kapcsolatunk a környezetünkkel előbb-utóbb csúnyán vissza fog ütni. A közgazdászok, a bankok, nemzetközi valutaalap, az országok, a nagy cégek, a kis cégek, a szomszédom, a legtöbb ember és én is, mindenki a fejlődni, gazdagodni akar. Ellenben egy zárt rendszerben, mint a Föld bolygó ahol a források mennyisége adott, nem hinném, hogy létezik a véget nem érő gyarapodás és növekedés. Más (emberek és állatok) kárára tudjuk nyújtani, de előbb-utóbb szembesülnünk majd az általunk teremtett démonokkal, de lehet, hogy addigra azok annyira erősek lesznek, hogy könnyedén felemésztenek minket.
  • gombabácsi #4
    ha egy cég nem ezt teszi akkor drágábbá válik a terméke és a nép máris nem azt veszi. szóval felesleges a "nagy cégekre" fogni
  • Skylake #3
    Bővebben:

    https://andrewmcconnell.photoshelter.com/gallery/G0000oLuiBLHIsmM

    Lehet nézelődni, hogy a nyugati világ jólétének szemete végül hol köt ki! És egyúttal büszkének lenni a tervezett (és nem műszaki okokból eredő) elavulásra, és az ebből eredő irdatlan mennyiségű szemétre! Avagy íme a fejlett világ - alulnézetből! Fogyassz, minél többet, minél gyorsabban, és az egyes termékeket minél rövidebb idő alatt vágd szemétre! A jövőbeli IoT forradalom majd ezt a szemétmennyiséget drámaian meg fogja növelni, de hát kit érdekli, ha nem látjuk, nemde?
  • Griphons #2
    Nyilván szarkazmus, de ezt én annyira nem találom viccesnek. Szemétség, hogy a "nyugati felvilágosult demokratikus fejlett civilizált országok" megengedik, hogy a nagy cégek szemétlerakónak használják ezeket a területeket.
  • gombabácsi #1
    ezek az elmaradott országok! csak a környezetet károsítják!
    bezzeg a nyugati felvilágosult demokratikus fejlett civilizált országok!
    XD