Berta Sándor

Digitális termék­igazolványt vezet be jövőre az EU

A rendszer csökkentheti a hulladékok mennyiségét azáltal, hogy jobb újrahasznosítást tesz lehetővé.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy jövő év elejétől bevezet egy digitális termékigazolványt, amely az európai árucikkek összetételével kapcsolatban tartalmaz majd információkat és ezáltal megnövelheti az újrahasznosításuk esélyét. Az elképzelés összefüggésben van azzal, hogy a kontinens az évszázad közepére nulla káros-anyag-kibocsájtással akar rendelkezni, ehhez azonban fel kell venni a küzdelmet a növekvő hulladékmennyiséggel.

A következő négy évtizedben előreláthatóan a kétszeresére fog nőni a különböző anyagok, például a biomassza, a fosszilis tüzelőanyagok, a fémek és az ásványi anyagok globális felhasználása. Az éves szemétmennyiség 2050-ig várhatóan 70 százalékkal emelkedik majd. Ahhoz, hogy ezt a hatást ellensúlyozni lehessen, Európának fenntartható, hosszú élettartamú termékekre kell váltania azért, hogy le lehessen lassítani az erőforrások felhasználását. Az Európai Bizottság fenntartható árucikkekkel kapcsolatos kezdeményezése jövőre indulhat el.

Willaim Neale, az Európai Bizottság tanácsadója kijelentette, hogy biztosítani kell, hogy az európai piacokon megjelenő termékek hosszú élettartamúak és javíthatók legyenek. Jelenleg a gyártás, a vásárlás és az eladás során fontos információk vesznek el az egyes árucikkek alkatrészeivel és újrahasznosíthatóságával kapcsolatban. A digitális termékigazolvány ezt a problémát orvosolhatja azáltal, hogy a hiányzó adatokat elérhetővé teszi. Amennyiben pedig a szellemi tulajdon vagy az adatok védelméről van szó, akkor gondoskodni kell arról, hogy az titkosítással vagy az információk későbbi hozzáférhetővé tételével biztosítható legyen.

David Cormand, a francia Zöldek európai parlamenti képviselője kifejtette, hogy ahhoz, hogy Európa elérje a klímacéljait, a felhasználóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a különböző termékek addig maradjanak forgalomban, ameddig lehetséges. Jelenleg olyan tárgyakat terveznek és értékesítenek, amelyeknek nincsen túl hosszú élettartamuk, s többnyire már akkor elavulnak, amikor elkészítik azokat. Ráadásul csak egy nagyon kis részüket javítják meg vagy hasznosítják újra. A politikus ezért egy európai norma kidolgozását és bevezetését sürgette, amely szabványossá teheti az ökológiai termékeket a piacon. Ezzel egy időben pedig szankciókkal kell büntetni azokat a vállalatokat, amelyek nem fenntartható módon tevékenykednek.

Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe nevű szervezet ügyvezetője leszögezte, hogy a legtöbb ember otthona tele van mérgező anyagokkal, amelyek a bútorokban, a padlókban és a betonban találhatók. Lehetetlen megismerni, hogy egy termék biztonságos, javítható vagy újrahasznosítható-e, ezért ezek az információk nagyon fontosak a felhasználók számára. De a digitális termékigazolvány mellett kellene olyan eljárások is, amelynek köszönhetően az emberek javításra küldhetik vissza a megvásárolt készülékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!