Berta Sándor

Szkeptikusak a HoloLens rendszerrel az amerikai katonák

A Pentagon tart a kedvezőtlen reakcióktól, ami ha bekövetkezik, 22 milliárd dollár ablakon kidobását jelentené.

Az amerikai hadsereg 2018-ban megbízást adott a Microsoftnak 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására 480 millió dollárért. Headseteket is teszteltek, a rendszert a cég Integrated Visual Augmentation System (IVAS) névre keresztelte. De a különleges, módosított HoloLens-változat nem tudta teljesíteni az amerikai hadsereg elvárásait, a tapasztalatok vegyesek: a hardver nem elég jó, gondok vannak a megbízhatósággal és rosszul megvilágított környezetben nem teljesít jól.

A Pentagon belső auditja most arra az eredményre jutott, hogy a projekt nagyon könnyen elbukhat azon a dolgon, ha az amerikai katonák nem fogadják el a rendszert. Az IVAS hivatalos tesztje ebben a hónapban kezdődik. A belső auditról a The Register írt, amely nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy 22 milliárd dollár amerikai közpénz eltékozlása fenyeget.

A belső auditban valóban szerepel ez a megfogalmazás, de a kizárólag a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetében. Ez utóbbi akkor következhetne be, ha teljesül a 10 éves projekt időtartam és az összeget ki is fizeti az amerikai állam, de az IVAS-t azután nem használja. A forgatókönyvnek ugyanakkor ellentmondanak a dokumentum 19 oldalán szereplő mondatok. Az audit szövege ugyan sok helyen ki van satírozva, de megerősíti a Microsoft félelmeit: a katonák nem biztos, hogy elfogadják a különleges HoloLens-változatot és ezért nem is használnák azt. Ennek elsődleges oka a teljesítménybeli és a minőségbeli hiányosságok, valamint, hogy a jelenlegi formájában korántsem elégedettek a megoldással.

Douglas Bush, a sereg beszerzésért és logisztikáért felelős vezetője mindazonáltal bizakodó, közel sem ért egyet azzal, hogy a mostani elfogadottság számít. Példája szerint az éjjellátó szemüvegek bevezetésénél 1970 környékén ugyanígy nem szerették azt a katonák, de ahogy beletanultak a használatába, taktikákat építettek a használata köré, manapság pedig széles körben alkalmazzák. A visszajelzések szubjektívek, azokat befolyásolja a viselő fáradsága, a technológiában való jártassága, de még az aktuális időjárás is. Tehát túl korai még az AR technológiát temetni, véli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!