Berta Sándor

Új szerver­centrumot épít Finnországban a Microsoft

A projekt hozzájárulhat egy helyi szénerőmű lekapcsolásához.

Az amerikai konszern bejelentette, hogy Finnország déli részén, közvetlenül Helsinki mellett építi fel a legújabb számítógép-központját, amely része lesz a társaság több mint 200 szervercentrumot magába foglaló felhőrendszerének. Az új létesítmény lehetséges ügyfelei között lesznek a különböző közintézmények és vállalatok.

Az elképzelések alapján a szerverek hűtéséből származó hőt távhőként továbbítanák Espoóba, amely Finnország második legnagyobb városa, valamint két szomszédos településre, Kauniainenbe és Kirkkonummiba. A hőt szigetelt csöveken szállítják el közvetlenül az érintett városok lakosainak. A hőmennyiség képes lefedni a lakossági és az üzemi keresletet.

A Microsoft közölte, hogy ez a legnagyobb ilyen jellegű projekt globális viszonylatban és együtt dolgozik a Fortum nevű finn állami energiaszolgáltató céggel. Az új számítógép-központ elegendő hőt fog termelni ahhoz, hogy lefedje a három településen lévő 250 000 távhő-ügyfél körülbelül 40 százalékának az igényeit. A program hozzájárulhat ahhoz, hogy a Fortum lekapcsolja az Espoo területén működő utolsó széntüzelésű fűtőblokkot.

Markus Rauramo, a Fortum elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a szervercentrumok hőjének köszönhetően tiszta hővel láthatják el a finn főváros környékén lévő háztartásokat, vállalkozásokat és középületeket és évente akár 400 000 tonna szén-dioxid kibocsátását is megtakaríthatják. Ez egy fontos és praktikus lépés egy tisztább világ felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • And37 #4
    "Régen 10% alatt volt a processzorok hatékonysága" - minden energia, amit a proci használ, akár hasznos, akár nem (de még a ledek fénye is), végső soron hőenergiaként disszipálódik el. Szóval ha tökéletesen szigetelt lenne a szerverterem, szerintem tekinthető 100%-osnak a hatékonysága, leszámítva a fűtőrendszer veszteségeit, ami miatt persze messze lesz ettől.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Régen 10% alatt volt a processzorok hatékonysága, most 7nm-en kíváncsi vagyok, hogy mennyi lehet. Mennyi energia juthat vissza távfűtésre?
  • kvp #2
    Az aramot hozzak mashonnan, a hulladekhot pedig elpasszoljak a helyi tavho rendszernek. Mivel azert kerult oda ahova, mert nagyon olcso arrafele az aram, ezert nem ertem miert hasznalnak meg mindig szentuzelesu tavhot, amikor rezisztiv elektromos vagy elektromos hoszivattyus tavvfutes is lehetett volna. (valoszinuleg nem jutott penz egy uj, elektromos energiaforrasu futomure)

    Az egyetlen kerdes, hogy az aram forrasa micsoda? Ha nem egy szentuzelesu eromu, akkor javitani a fog a helyzeten a fejlesztes. Ha szen, akkor viszont a nem 100%-os energia konverzios hatekonysag miatt rontani.
  • gabpapa #1
    Ez nagyon szép. Csak ami áramot zabál, az miből lesz?
    Mert csak abból ad vissza.