Berta Sándor

Nem lesz bitcoin-tilalom az Európai Unióban

Eldőlt, hogy továbbra is lehet kereskedni a népszerű kriptovalutával a kontinensen.

A kripto-szolgáltatások biztosításával kapcsolatos európai uniós irányelvek (MiCA) végleges tervezetéből kikerült egy rész, amely ha változatlan marad, akkor gyakorlatilag a bitcoin európai betiltását vonta volna maga után. Az érintett részt korábban az európai zöldek, szociáldemokraták és szocialisták helyezték el a dokumentumban.

Stefan Berger, a MiCA jelentéskészítője most arról számolt be, hogy az ominózus részt végül mégis törölték az irányelvek végleges tervezetéből és az anyagot elküldték az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságának (EP ECON), amely egy héten belül szavazhat arról. Christian Lindner német szövetségi pénzügyminiszter ugyanakkor nem tett le a kriptovalutákat érintő szigorúbb szabályok bevezetéséről, elsősorban azért, hogy így lehessen fellépni a különböző oligarchákkal szemben, akiknek az esetében fontos lenne, hogy befagyasztható legyen a vagyonuk. Annak egy részét ugyanis bitcoinban és más virtuális fizetőeszközökben tárolják.

Az elképzelés mindenekelőtt az orosz oligarchák vagyonának a befagyasztására irányulna, de természetesen bármely európai uniós vagy más ország bűnözőire is kiterjesztenék. Amennyiben lesz is ilyen tervezet, az aligha a MiCA keretében kerül elfogadásra, sokkal valószínűbbnek tűnik egy külön rendelet megalkotása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!