Berta Sándor

Megadóztatja a kripto­valutákat Ausztria

A bevezetett új előírások március 1. óta hatályosak és érdekesek lehetnek a magyar felhasználók, illetve döntéshozók számára is.

Ausztriában mostantól minden virtuális fizetőeszközt úgy kezelnek, mint a részvényeket és ezért 27,5 százalékos tőkenyereség adó vonatkozik azokra. Az új szabály visszamenőleg vonatkozik minden olyan digitális pénzre is, amelyeket 2021. február 28. óta vásárolt meg valaki. Az összes korábban beszerzett kriptovaluta viszont "örökölt vagyonnak" minősül.

Ausztriában a virtuális fizetőeszközöket eddig úgy kezelték, mint az aranyat vagy a műalkotásokat és a spekulatív üzletek kategóriába tartoztak. Ez azt jelentette, hogy bevallási kötelezettség terhelte azt, ha valaki egy esztendőn belül újra eladta a megvásárolt digitális pénzeket, az adó pedig 55 százalékos volt. Újdonság, hogy már csupán azok a nyereségek lesznek adókötelesek, amelyeket például az euróra való átváltással szerzett egy tulajdonos. Az egyes kriptovaluták közötti kereskedelem és csere adómentes lesz. 2023-tól az olyan platformoknak, mint a Bitpanda tőkenyereség adót kell fizetniük a virtuális fizetőeszközökből származó jövedelmük után.

Amennyiben valaki külföldre költözik, akkor is adóznia kell a 2022. március 1. után vásárolt digitális pénze után. Amennyiben az illető egy másik európai uniós tagállamba, például Magyarországra költözik, akkor csak azután lesz adóköteles, ha a kriptovalutát átcseréli más a törvény által elismert valutára egy szolgáltatásra vagy egy árucikkre. A törvény a jelenleg nagyon népszerű úgynevezett nem behelyettesíthető tokenekre (NFT) szintén virtuális fizetőeszközként tekint. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások, tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caprine #6
  A NAV nem csak a számládon lévő pénz után kérdezhet rá az adódra de a vagyonod alapján is. Valamelyik NAV szóróanyagban olvastam, hogy a pasi vett 250 milláért egy házat, utána néztek, hogy 1998 óta nem volt adó bevallása, tehát elméletileg jövedelme sem. És büszkén írták, hogy 250 alapján megbüntették 90 millióra a pasit. De én hozzá tenném, hogy aki vesz 250 misiért egy házat annak ott a bömös meg a porse a garázsban, és nem 250 hanem legalább 500 milla után nem fizetett adót. Effektíve a 90 millás bírsággal nem biztos hogy rosszabbul jár mintha mintapolgárként minden hónapban tejelt volna.
 • KyleKatarn #5
  Sokkal jobb, ha van egy szabályozott adóztatási rendszer, mert ugye eddig a sok helyen a lehető legmagasabb adót kellett utána fizetni. Gyakran a haszon 60%-át lenyúlták és még meg is kellett köszönni. Pláne, hogy egy átlagember a már adózott jövedelméből tesz kockára. Ha valaki kereskedni akar vele, akkor érdemesebb stable coinra váltani a nagy volatilitású valutát, mert az is kriptopénznek minősül így nem kell utána adózni átváltásonként. Amikor meg annyi összegyűlt, hogy megérje valódi pénzre váltani akkor csak egyszer fizetsz adót. ennek annyi az értelme, hogy amíg minden pl euróra váltásbál elszipkáznák a tőkéd egy jórészét addig így az érintetlen marad, vagyis hosszab távon nagyobb profitra tehetsz szert. Ez egy türelem- és szerencsejáték, de sokan úgy állnak hozzá, hogy három hónap alatt milliárdosak lesznek, meg feltesznek rá mindent, aminek nincs értelme. Ami elérhető, az pár év alatt a befektetett összeg megtöbbszörözése, ésszerű kockázatokat vállalva. Pl. XRP-t én a mai árfolyamon sem vennék, de lesz recesszió, mert mindig van, amikor mondhatom azt, hogy ennyiért vásárolok és hosszab távon, ami akár 2-3 év realizálok egy nagyobb hozamot.
 • HTH #4
  Hát mivel a BTC ára bezuhant és sokat buktam rajta akkor legyenek szívesek a tőkeveszteséget is kompenzálni negatív adóval...
  Évekig nem lesz annyi a nyereség mint amit buktam rajta az utóbbi időben. :D
 • Sequoyah #3
  Egyebkent azt ugye erted egyebkent, hogy a kripto az nagyon messze all az anonimitastol?
  Az egesz rendszer lenyege, hogy a penztarcad gyakorlatilag publikus, es barki lathatja a tranzakcioidat.

  Innentol eleg egy tranzakcio egy bankkal, egy vasarlas egy bejelentett, rendesen adozo uzlettel, es maris hozza tudjak kotni a nevedet.
  Vagy csak elemzik az utalazi/vasarlasi szokasaidat, es minel tobbet hasznalod, annal jobban leszukitik a kort hogy kihez tartozik a tarca.
 • Sequoyah #2
  Adobevallasnak hivjak.
  Adoelkerules es adocsalas pedig mar eddig is volt, szoval vannak modszerek az adocsalok elkapasara. Foleg hogy tipikusan nem bunozozsenikrol van szo, hanem atlagemberek akik kerestek par milliot vele, de fogalmuk sincsen hogy kell offshore szamlat nyitni.

  Egyebkent pedig elobb utobb meg kell erkezni az utalasnak, ha el is akarod kolteni a profitodat. Persze ha gyemant-kezzel addig tartogatod amig be nem dol az egesz, akkor meg mindegy is...
 • DeviloftheHell #1
  meséljék már el hogyan szereznek tudomást arról hogy kinek mennyi van mindaddig amig nem érkezik valamelyik átváltotol utalás neki?