Berta Sándor

Hasznos lenne egy "kriptotél"?

A csökkenő árfolyamok bizonyos szempontból rendet vágnának a virtuális fizetőeszközök piacán.

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója kijelentette, hogy jó lenne egy "kriptotél", mert a zuhanó, majd hosszú ideig tartósan alacsony árfolyamoknak köszönhetően jól elkülönülnének egymástól a komoly és a spekulatív digitális pénzprojektek. A szakember szerint a legtöbb felhasználó, aki komolyan foglalkozik a kriptovalutákkal, üdvözölne egy ilyen árfolyamcsökkenést.

Buterin hozzátette, hogy ha hosszú időn keresztül emelkednek az árfolyamok, akkor az magával hozza a spekulánsok megjelenését, akik mindig csak rövid ideig foglalkoznak a virtuális fizetőeszközökkel. Amennyiben viszont beköszöntene egy "kriptotél", akkor kizárólag a hosszú távú perspektívát kínáló és fenntartható modellek maradnának meg a piacon. Az Ethereum társalapítója szerint az árfolyam-emelkedések idején megfigyelhető volt számos digitális pénzcsalási forma megjelenése, amelyek elsősorban azokat a felhasználókat érintették károsan, akik nem ismerték ki magukat a kriptovalutákkal és a piaci viszonyokkal.

Fontos lenne továbbá a stabilitás is, hogy az árfolyamok ne módosuljanak már egyetlen Twitter-bejegyzés miatt, amire a közelmúltban bőven volt példa, kiemelten Elon Musk tweetjei esetében. A stabilabb, kiszámíthatóbb piac ráadásul hozzájárulna a virtuális fizetőeszközök nagyobb elfogadottságához is.

A CoinGecko árfigyelő weblap jelenleg 12 ezer kriptovalutát listáz. Az elmúlt évek hatalmas emelkedése során nagy összegű kockázati tőke áramlott a szektorba, rengeteg egyéjszakás dollármilliomost kreálva, akik azután másnapra lehet, hogy elveszítettek mindent. A tőzsdén régóta tiltott piaci manipulációk teljesen általánosak, például a bennfentes kereskedés, vagy egy valuta valamilyen (ál)hírrel történő időleges felpumpálása, majd az abból való gyors kiszállás.

A kriptovaluták árfolyama tavaly novemberben volt a csúcson, köszönhetően a masszív jegybanki pénzbőségnek és a pandémia lezárásai után magához térő gazdaságnak. Az akkori szintekhez képest ma a felüket érik, és a közeljövőben senki nem is számít meredek emelkedésre, sőt, mivel egyre több ország jelent be valamilyen fajta szabályozási tervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!