Berta Sándor

Nem tudta teljesen kiváltani az e-maileket az Atos Origin

Bár a projektet nem sikerült megvalósítani, mégis sikeresnek bizonyult.

Thierry Breton, az Atos Origin elnök-vezérigazgatója 2011 februárjában közölte, hogy rövid időn belül teljesen száműzik a vállalat életéből az e-maileket, mert a dolgozóik hetente 5-20 órát töltenek elektronikus levelek írásával és megválaszolásával. Az átállásnak 2013 augusztusáig kellett volna megtörténnie.

Stefan Pieper, az Atos Origin szóvivője most elmondta, hogy bár nem sikerült megvalósítani az eredeti célkitűzéseket, de a programot mégis sikerként könyvelik el. 2011 óta olyan megoldások jelentek meg, mint a Slack és a Microsoft Teams, s a két évig tartó koronavírus-járvány is megváltoztatta a digitális kommunikációt. A pandémia ideje alatt még az e-mail is új helyet talált magának a céges kommunikációban.

Amikor belevágtak a dologba, akkor még számos szoftver nem is létezett, illetve az elektronikus levél alternatívájaként szóba jöhető alkalmazások még nem voltak kiforrottak. Ezért 2012-ben átvették 20 millió euróért a Bluewiki-t. Akkor az Atos 48 országban összesen 76 400 embert foglalkoztatott. A következő tíz évben számos eszközzel dolgoztak, majd jött a Microsoft 365 és a Teams. Annak ellenére, hogy a projekt nem ment végig, mégis sikeres volt, mert a munkatársak napjainkban sokkal kevesebb e-mailt olvasnak, mint 2011-ben. Akkor az egyes dolgozók naponta akár 200 elektronikus levelet is kaptak, mostanra ez a mennyiség 60-80 százalékkal csökkent.

Ebben az is szerepet játszik, hogy a fiatalabb kollégák sokkal erősebben kötődnek a közösségi médiaplatformokon keresztül zajló kommunikációhoz. Az ő számukra magától értetődőbb a chatek használata vagy a dokumentumok automatikus megosztása, mint az e-mailek küldése. Pieper szerint a legfontosabb, hogy világossá tudták tenni az embereknek, hogy a különböző kommunikációs igényekhez eltérő eszközök állnak rendelkezésre és mindegyiket célszerű alkalmazni azért, hogy sikeres lehessen egy együttműködés. Ezzel a hozzáállással lépést lehet tartani a jövőbeli technológiai változásokkal. Ez a próbálkozás legfontosabb tanulsága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!