Berta Sándor

Stresszt okoznak az esti munkahelyi e-mailek

A dolgozók több mint fele szembesül a hazaérkezése után munkahelyi levelekkel, ez pedig rombolja a magánéletet.

A Working Families nevű brit szervezet elkészítette a legújabb jelentését, amelyben azt vizsgálta, hogy a családos munkavállalókra milyen terheket ró az, ha a munkaadóik még este is e-maileket küldenek nekik. Jane van Zyl, a Working Families vezetője kiemelte, hogy a rugalmas munkaidő döntőnek számít a szülők munkája és a gyermekeik iránti felelősség közötti egyensúly megteremtése szempontjából. De a rugalmasság önmagában nem elegendő: a főnököknek jó példát kellene mutatniuk és szigorúan be kellene tartaniuk a munka és a magánélet közötti határt.

A több mint 3000 családos brit bevonásával elkészített felmérésből kiderült, hogy 55 százalékuk dolgozik rugalmas munkaidő szerint és 44 százalékuk rendszeresen ellenőrzi a hazaérkezése után, hogy kapott-e munkahelyi levelet. A válaszolók háromnegyede közölte azt, hogy ebben a dologban nincs választási lehetőségük. A szülők 47 százaléka mondta azt, hogy a modern technológiák miatt elmosódik a határ számára a munka és a magánélet között. Ezen egyensúly ugyanakkor mind a nőknek, mind a férfiaknak rendkívül fontos.

A munkahelyi dolgok magánéletbe való beszűrődése miatt a szülők 54 százaléka veszekedett a kisebb gyermekével, 57 százalékuk pedig a partnerével. Az ellenséges munkahelyi környezet azt eredményezte, hogy a szülők nem beszéltek őszintén a családi felelősségeikről azért, hogy a munkahelyükön ne tűnjenek fel negatív fényben. A megkérdezettek 37 százaléka ismerte el, hogy legalább egy alkalommal vezette félre a főnökét és állította azt, hogy beteg, pedig semmi baja sem volt, s ezt csak azért tette, hogy időt szakíthasson a családjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #5
    Bár simán látnám a telefonon vagy az otthoni számítógépen a munkahelyi emaileket... de szándékkal nem állítom be, hogy utolérjenek... :) Minek baszakodjak otthon és stresszeljem magam olyasmivel, amivel ráérek szembesülni majd másnap reggel(vagy hétfő reggel) a munkahelyen? minusz fél nap felesleges stressz és agyalás... nem is szólva a hétvégéről.... :)
  • Akva #4
    A munkahely így is úgy is rombolja a családot.
  • wraithLord #3
    Én sem szoktam munka után a munkahelyi postafiókomat nézegetni. Direkt kikapcsoltam a push notificationt a telefonomon, hogy ne jelezzen, ha jön új e-mail a munkahelyi email címemre. A főnökömnek meg nem mondtam meg a privát gmail-es e-mail címemet, amin "bármikor elérhet, ha szükséges" (tőle idéztem :D), hanem csináltam egy másik GMail fiókot, és azt adtam meg neki... :D
    Előfordul, hogy önszántamból ránézek (munkahelyire vagy álprivátra), de akkor olyan lelkiállapotban vagyok, hogy nem okoz stresszt, különben nem néznék rá. :D
  • Relixo #2
    "A dolgozók több mint fele szembesül a hazaérkezése után munkahelyi levelekkel, ez pedig rombolja a magánéletet."

    Aki még hazaérkezve is azt lesi mikor nyalhatja a főnökség seggét vagy milyen robot munkát vállalhat be még a munka után az meg is érdemli! :P
    Én munka után sz@rok rá a munkatársakra meg a főnökök hülyeségeire....aki másképpen csinálja dögöljön csak bele a munkájába meg a stresszbe. (és ez választás kérdése akárki akármit mond mert fel lehet mondani nyugodtan ott ahol a beled kihajtják)
    Utoljára szerkesztette: Relixo, 2020.01.15. 18:40:24
  • Zoliz #1
    Ne a hazaérkezéskor, hanem már hazaúton az okostelefonon ellenőrizze a mailjét, lehetőleg ne vezetés közben mert azt már " nem szabad". Remélhető összeömlik a rendszer és csak gépek fognak egymásnak postázgatni.