Berta Sándor

Száműzné az e-mailezést egy francia IT-cég

Az olimpiák informatikai hátterének biztosításáról híres Atos Origin francia informatikai cég alkalmazottai 2013-tól nem használhatnak majd elektronikus levelezőrendszereket. Az online kapcsolattartás a közösségi médiákon keresztül valósulna meg.

Három éven belül teljesen száműznék a vállalat életéből az e-maileket az Atos Origin vezetői. Az elektronikus levelek szerepét a "szociális üzleti megoldások", elsősorban a közösségi portálok és az azonnali üzenetküldő programok vennék át. "Az üzleti életben az elküldött és megkapott e-mailjeink mennyisége folyamatosan nő, ami kezelhetetlen, ez a továbbiakban már nem fogadható el. A menedzserek hetente 5-20 órát töltenek elektronikus levelek írásával és megválaszolásával. A dolgozóink már most sem csak adatkeresésre használják a közösségi hálózatokat" - indokolta a döntést Thierry Breton, az Atos Origin elnök-vezérigazgatója.

A vezető közölte, hogy a jövőben az e-mailek helyett a kapcsolattartásban a közösségi oldalak kerülhetnek előtérbe. Tavaly a társaság 78 500 munkatársa naponta átlagosan 200 elektronikus levelet kapott és ezek 18 százaléka volt spam. Az első felmérések alapján kiderült, hogy a közvetlen kommunikációs szolgáltatások használatával az e-mailek száma akár 10-20 százalékkal is csökkenthető.


Az Atos Origin biztosítja az olimpiák informatikai hátterét

Breton hozzátette: "Akkora mennyiségű adatot termelünk, ami nem csak a munkakörnyezetünket mérgezi meg, de a személyes életünket is befolyásolja. Megpróbálunk tenni ez ellen és visszafordítani ezt a folyamatot, éppúgy, mint amikor az ipari forradalom után a különböző szervezetek is intézkedéseket hoztak azért, hogy csökkentsék a környezetszennyezést."

A francia IT-cég 2009-ben programot indított azért, hogy a világ egyik legjobb munkahelyévé váljon. Ezért számos olyan elképzelést támogatott, amelyekkel jelentősen javítható volt a munkahelyi kommunikáció és információcsere. A mostani terv részét képezi a 2009-es programnak. A cél az, hogy az alkalmazottak a közösségi platformokon osszák meg egymással az innovációs ötleteiket.

Az e-mail korszak végének közeledését már 2009-ben megjósolták, azonban az elektronikus levelezés még mindig tartja magát. Peter Purgathofer, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója szerint az e-mail gyakran rosszul működik, nem igazán hasonlít egy örömet okozó technológiára. A kapcsolat nem mindig megbízható, ugyanakkor olyan lehetőségeket kínál, amik miatt mégis naponta használjuk, s várhatóan ez még így lesz egy darabig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • opeca #12
  Ja persze. majd bele fognak feccőlni egy komoly kommunikációs rendszerbe. Most kit nézel hülyének?

  Tudvalevő, hogy az ilyen ötleteknek ált. az a vége, hogy csináljunk egy facebook regisztrációt és adjuk hozzá a kollegákat. Ennyi.
 • opeca #11
  Pfff, idióta csigazabálók. Hol van fele annyira is autentikált egy közösségi oldalon való beszélgetés, mint egy e-mail?

  "e-mail gyakran rosszul működik"

  Bizonyára. Miért is? Kb 1000 levelet küldök egy évben átlagosan. Talán átlag 2 alkalommal szokott előfordulni, hogy delivery failed-t kapok vissza, de ez ált. abból fakad, hogy olyan embernek küldök aki céges e-mailt használ és az ottani adminok képtelenek normálisan belőni a mail szervert.
 • Lord Ice #10
  Mrimy: Zsenialis!!! :) :) :)
 • pasi29uk #9
  Szvsz konvergál a nullához...
 • bakagaijin #8
  Naszóval ez egy (x), a saját szolgáltatásukat reklámozzák ezzel. Atos ECM & Collaboration néven fut. Ha valakit nagyon érdekel, akkor itt van egy marketing videójuk, "roppantmód sok konkrétummal".
 • pasi29uk #7
  Ezzel az a baj, hogy ha lehal az a szerver (vagy valamelyik rendszergizda bepöccen) akkor kampó... Erre jó példa az egyik szegedi cimborám aki éveken kesztül a TVnetvöknél dolgozott. Ám egy napon elege lett. Kikapcsolta a mobilját, átálított néhány fontos jelszót, nyomott egy resetet és hazasétát.

  Ellenben ha mailen keresztül értekezünk akkor dupla másolat lesz minden adatról ami nem feltétlen rossz.

 • tatish #6
  Egyszer volt szerencsém egy hasonlóban dolgozni, mármint egy zárt (csak reg. felh.) fórumban kommunikáltam a kollégákkal. Először fura volt, de jelentősen kényelmesebb és gyorsabb mint levelezni, levelet továbbítani,körüzenetet írni stb. volt 1 saját postom, ott ötletelgettünk :)
  kvp: chatnél is létezik logolás, csupán beállítás kérdése és pm-eket is logolja
 • bakagaijin #5
  Közösségi oldal alatt itt nem a facebook-ot kell érteni, hanem a céges környezetekre kialakított változatait. Eset/folyamatkezelő rendszereket, CRM, vállalati bulletinboard-okat / newsfeedet, belső wiki-t, stb attól függően hogy kik kommunikálnak. Ennek megvannak az előnyei (szerep alapú, naplózott, áttekinthető, gyakran jobban kereshető mint az email), és hátrányai (kismillió rendszert kell figyelni míg eddig alapvetően csak az inboxot kellett) Ráadásul szöveg alapú chat-et is pl. outlook email-ként logolta, tehát az is megvolt kereshetően arhíválva. Nomindegy, meglássuk mi lesz :).

  Egyébként ha valaki megfigyelte ennek a népszerű folyamatnak eredménye az is, hogy felvételi jelentkező leveleket már nem lehet csak úgy emailben elküldeni, hanem gyakran a cégek weboldalán kell mezőnként copy-pastelgetni több oldalon keresztül.
 • kvp #4
  A kozossegi oldalak nem olyan rosszak, de meg jobban elvonjak az embereket a munkatol. Jo peldak erre az olyan forumok, mint pl. az sg. Az, hogy egy cegnel at akarnak allni az email-rol a forumokra egy dolog, elvegre a dolgozok miert ne lathatnak egymas levelezeset. (bizalmas dokumentumok gondolom jelenleg sem mennek email-en) Ha mindezt nyilt forumokon (kozossegi oldalak) akarjak megtenni, az mar viccesebb, mert minden kommunikaciojuk kint lesz a neten.

  Altalaban a kovetkezo felosztas szokott lenni egy cegnel:
  -email: privat jellegu (titkos) uzenetek, hivatalos (iktatando) uzenetek
  -zart forum vagy levelezo lista: cegen beluli otleteles
  -nyilt forum: altalanos publikus otleteles
  -kozossegi oldal: szemelyes vagy vallalati hirdetotabla
  -chat: adatrogzites nelkuli kommunikacio, telefonalas helyett

  Ha ok minden helyett kozossegi oldalakat vagy ims-t akarnak, akkor nem lesz nyoma a hivatalos levelezesuknek es minden belso kommunikaciojuk publikus lesz. Ez persze lehet akar szandekos dontes is, de az is lehet, hogy az egyik marketinges verte be a fejet egy reggel es aztan eloallt ezzel az otlettel.
 • miszterjoe #3
  "Peter Purgathofer, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója szerint az e-mail gyakran rosszul működik, nem igazán hasonlít egy örömet okozó technológiára."
  Hát ha neki örömet kell okozzon egy technológia, akkor inkább maszturbáljon. Az meg mi, hogy rosszul működik? Tisztelt "Kutató" Úr, az ilyeneket illene kifejteni.

  Egyébként, mindaddig lesz email, amíg egy k×cs×g regisztrációhoz, létező címet kérnek a visszaigazoláshoz.