Gyurkity Péter

Az emailek 60 százaléka ártó szándékú

A pandémia miatt megugrott az erre koncentráló üzenetek száma, de az IoT-eszközöket is kiszemelték.

A szokás szerint az év közepén megjelenő részletes jelentésükben a Bitdefender szakértői ezúttal is összefoglalták a fontosabb fejleményeket, legalábbis ami az első félévet, azon belül is leginkább a május-júniusi időszakot illeti. Kiderül ebből, hogy több területen is megugrott az ártó szándékú elektronikus levelek száma, az elkövetők ugyanis gyorsan alkalmazkodtak a változó körülményekhez.

Az anyagban többek között arról olvashatunk, hogy a fent említett periódusban a beérkező elektronikus levelek már nagyjából 60 százaléka volt valamilyen csalás része, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy a pandémia témája kapcsán továbbított üzenetekből rögtön 5-ször többet generáltak, eközben azonban a kifejezetten az IoT-eszközöket megcélzó példányok szegmensében is jelentős, 46 százalékos növekedést regisztráltak. Az év első felében folyamatosan frissítették az ezen a területen aktív módszereket, itt kiemelten népszerűnek bizonyult az IrcFlu, a Dark_Nexus7 és az InterPLanetary Storm, de legalább ilyen fontos volt a DNS-átirányítást lehetővé tévő kártevők felbukkanása, illetve további terjedése a végfelhasználók által használt routerek egy részén – ez utóbbiak szintén a járvánnyal kapcsolatban ígértek további információkat, természetesen pusztán álcaként.

Ami a mobilos szegmenst illeti, a kártékony szoftvereket előállító személyek és csoportok ugyanilyen gyorsan reagáltak a helyzetre, a rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált Zoom alkalmazásra szinte rárepültek a különböző biztonsági réseket kiaknázni kívánó egyedek, de a RAT (Remote Access Trojan) alkalmazása, ezek kombinálása az agresszív reklámokkal, vagy akár a mobil bankolásra és a váltságdíjakra koncentráló szoftveres eszközökkel szintén nagyon elterjedt. Egyes legitim fejlesztők eközben saját Google Play-oldalaikat optimalizálták, hogy még jobb helyezést érjenek el, elsősorban szintén az egészségügyi- és fitneszkategórián belül.

A kiberbűnözők tehát mindent megtettek a pandémia kihasználása érdekében, ez várhatóan az év hátralévő részében is így lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!