Berta Sándor

Élelmiszerek ízét tudja szimulálni egy kijelző

A képernyő különböző aromák felhasználásával állítja elő az egyes ízeket.

Homei Miyashita, a Meiji Egyetem professzora kifejlesztette a Taste the TV (TTTV) nevű készüléket, amely lehetővé teszi a különböző élelmiszerek és ételek megízlelését. Az eltérő aromák tíz tartóban vannak elhelyezve, majd azok egy "higiénikus fóliára" szóródnak rá és ez utóbbi jelenik meg végül a kijelzőn. Az aromák ötvözésével különböző élelmiszerek ízei alkothatók meg.


A fejlesztés hasznos lehet például a szakácsok és a borszakértők távolról való képzésében. Ugyanakkor az is a célok között szerepel, hogy az emberek megtapasztalhassák azt az érzést, hogy milyen lehet egy a világ másik részén található étteremben enni úgy, hogy eközben ők otthon vannak. A koronavírus-járvány miatt sok felhasználó szkeptikusan fogadta az ízletes képernyőt, mondván: nem biztos, hogy most túl jó ötlet egy felületet lenyalni. Az eszközből egyelőre csak egyetlen prototípus létezik. A kereskedelmi forgalomban kapható változat elkészítése becslések szerint 100 000 jenbe, vagyis 875 amerikai dollárba kerülne.


A professzor közölte, hogy már számos vállalattal folytatott egyeztetéseket azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne hasznosítani a technológiát. Emellett egy olyan internetes platformot akar létrehozni, ahonnan a felhasználók ízpéldákat tölthetnek le és próbálhatnának ki. Ez az oldal gyakorlatilag olyan lenne, mint egy iTunes aromák számára. Érdekesség, hogy a Taste the TV nem Miyashita első ilyen jellegű találmánya, mivel korábban például a körülbelül 30 diákjával közösen már megalkotott számos "íz-eszközt", köztük egy villát, amely segített az élelmiszerek ízét teljesebbé varázsolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!