Berta Sándor

Integrált chipes kijelzőt tesztel az Apple

A kaliforniai konszern nagyobb teljesítményt remél a beépített eszköztől.

A 9to5Mac írta meg, hogy a közeljövőben piacra dobandó Pro Display XDR típusú képernyő egy dedikált processzort tartalmazhat, amelyre a gyártó szerint azért van szükség, hogy a termék nagyobb teljesítményre legyen képes és új funkciókat tudjon kínálni. Az új megoldást a társaság már javában fejleszti és folyamatosan teszteli.

A kiszivárgott információk alapján a szakemberek a J327 nevű prototípusba egy - az iPhone 11 készülékbe is integrált - A13 Bionic chipet építettek be. A lépéssel a mérnököknek nem az volt a céljuk, hogy egy minden egyben eszközt alkossanak meg, hanem, hogy a kijelzőt további funkciókkal ruházhassák fel.

Az A13 Bionic hat CPU-maggal rendelkezik, amelyek közül kettő gyorsabb, míg a fennmaradó négy energiatakarékosabb, továbbá a processzorban van egy gépi tanulási egység, egy saját fejlesztésű grafikus egység és egy a mesterséges intelligenciához alkalmazható neurális motor is. Az utóbbi rendkívül sokoldalúan használható. A beépített chip segítségével fotókat és videókat is lehet majd szerkeszteni vagy alkalmazható lesz más alkalmazások felgyorsítására.

A 9to5Mac rámutatott, hogy a nyers erő mellett a processzor lehetővé teszi az Airplay interfészen keresztüli streamelés megvalósítását, így a tartalmakat vezeték nélkül lehetne továbbítani a monitorról a külső hangszórókra. Emellett a prototípus felhasználható a Pro Display XDR utódjával kapcsolatos ötletek kipróbálására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #3
    Fú de elképesztő izgalmas innováció! A leges legelső digitális kijelző, a 60-as években képcsöves és monokróm és már digitális integrált chip volt benne, ami egy nyilván ma már igen primitívnek számító (de hát a kompjúter processzora szintúgy, hiszen 60 éves technológia) komplex IC volt, hisz az adatkábelen érkező jel konvertálása analóg képi jellé, azaz a képcső vezérlése bizony digitális volt, hiszen számítógépről beszélünk. Ergo nem létezik és nem is létezett soha számítógép monitor chip nélkül. Hogy integrált vagy sem, annak nincs különösebb jelentősége, jelen esetben egyébként. Ha egy másik chip-ben allokált terület végzi a feladatát (nyilván ilyen nem volt még 60 éve), vagy akár be van forrasztva az a chip, mindkét eset integráltnak számít.
  • kvp #2
    Valoszinubb, hogy csak az AirPlay funkcionalitashoz kell. Tehat kb. azt fogja tudni mint amit egy atlagos Samsung smart tv tud. (telefon es tablet tavoli kijelzokent mukodni wifi-n at vagy mediatartalmat stream-elni a store-bol) Tobbe kevesbe az apple tv funkcionalitasat kapna igy meg a monitor, mindenfele plusz kulso eszkoz nelkul.
  • saba30 #1
    Gondolom az AR szemüveg a végső cél..