Berta Sándor

Biológiailag lebomló nyomtatott kijelzőt készítettek

Az új képernyők sokoldalúan felhasználhatók és csökkenthetik az elektronikai hulladékok mennyiségét.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy olyan nyomtatott kijelzőt fejlesztenek, amely biológiailag lebomlik. A képernyő olyan mértékű alkalmazkodási és tapadási képességgel rendelkezik, amelynek köszönhetően akár közvetlenül a kézen is elhelyezhető.

A biológiailag lebomló kijelzők előnye elsősorban az, hogy nem növelik az elektronikai hulladékok számát, lehetővé teszik a környezetbarát gyártást, a fenntartható életciklusok kialakítását és az erőforrások megtakarítását. A KIT kutatói először tudtak ilyen képernyőket megalkotni, amelyek biológiai lebomlását független helyek is megvizsgálták és megerősítették.

Manuel Pietsch, a KIT szakértője elmondta, hogy a fejlesztésükkel először tudták bemutatni, hogy lehetséges ilyen kijelzőket készíteni többnyire természetes anyagokból és iparilag fontos gyártási eljárások segítségével. Ezek a képernyők komposztálhatók és ezáltal hozzájárulhatnak a környezeti károk minimálisra csökkentéséhez kicsi energiafelhasználás mellett, miközben egyszerűen épülnek fel. Emellett van még egy előnyük, hogy akár ki is nyomtathatók, így célzottan, olcsón és hatékonyan gyárthatók. A zselatin alkalmazása biztosítja a bőrre való felvitelt.

A kijelzők hosszú távon felhasználhatók az egészségügyi diagnosztikában és az élelmiszer-csomagolásokon, illetve számos más területen is. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy rendkívül rugalmasan alkalmazhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)