Berta Sándor

Egyesülhetett volna a Disney és az Apple?

A két társaság illett volna egymáshoz és új távlatokat nyithatott volna.

Robert A. Iger (Bob Iger) már tavaly lemondott a vezérigazgatói posztjáról, az utódja Bob Chapek lett, de az elnöki pozíciót még 2021. december 31-ig betölti. A menedzser a CNBC-nek nyilatkozott és érdekes témákat érintett, többek között kitért egy esetleges Apple-Disney fúzióra is. Az ötlet nem új, hiszen arról Iger már 2019-ben a memoárjaiban említést tett. Azt mondjuk elképzelni sem lehet, hogy milyen gigacég jöhetett volna létre a két nagyvállalat összeolvadásából és az is kérdéses, hogy versenyjogilag zöld utat kapott volna-e egy ilyen üzlet. A Disney korábbi vezetője mindenesetre rámutatott, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója a filmstúdióval kapcsolatban nagyon szenvedélyes volt és a nagyszerű technológiát igyekezett ötvözni a nagy kreativitással. Az a metszéspont dobogtatta meg Jobs szívét, amelynél találkoztak egymással a humán tudományok és a technológia.

Iger szerint a két társaság kombinációja tökéletes lett volna, hiszen egyesültek volna a médiakonszern alkotásai az Apple tartalomszállítási stílusával. Az üzletember biztos volt abban, hogy ő és Jobs lefolytatták volna a kapcsolódó párbeszédet és abban is, hogy le tudták volna zárni a megbeszélést. Steve Jobs részt vett a Pixar Animation Studios megalapításában és felépítésében, a vállalkozást 2007-ben vette át a Disney. A filmstúdió és az Apple ugyanakkor már 1991 óta együttműködtek egymással, ez a partnerség Jobs Pixarnál töltött időszakára volt visszavezethető. "Néhány hónappal a halála előtt átjött hozzám Steve és a felesége, Laurene, együtt vacsoráztunk, és meg volt győzödve róla, hogy a felvásárlás helyes volt a Disney és a Pixar részéről is."

A lemondás okaként a saját túlzott önbizalmát emelte ki, kezdett túlságosan elutasító lenni mindenki más ötleteivel szemben, annyira magabiztos lett. Konkrét példát nem említett, csak annyit, hogy már minden érvelést ismert, és rájött, hogy az idők változnak, és neki visszább kell lépnie. A céget 15 éven át vezette a most 70 éves Iger, aki szerint utódja a mai kihívásokra más válaszokat fog adni, mint ő tenné, nem feltétlenül jobbakat, csak mást. "A változás jó." - nyilatkozta.

Vezetésével vették meg összesen 15 milliárd dollárért a Marvelt, a Lucasfilmet és a Pixart, amik által rengeteg franchise tulajdonosaivá váltak. Ez a mai streaming korszakban, amikor a fizetős tévé és a mozi lassan visszaszorul, még fontosabbá válik. Ezekre építve rengeteg folytatást, előzményfilmet, vagy egyéb új tartalmat tudnak gyártani, elősegítve a Disney+ havi előfizetői számának növelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #9
    Ha azt gondolod, hogy a Disney csak parkokat üzemeltet, az Apple pedig csak telefonokat gyárt, akkor már értem, hogy miért nem értesz semmit.

    Licensz teljesen más, mint felvásárolni egy céget.

    Menedzselhetetlen, mert te úgy gondolod? Vicces vagy.
  • ShuckFishTit #8
    Ahhoz semmi de most meg streming platformon mégis egymásra licitálnak. Ugye vannak azok a méretek ahol az összefogás kifizetődőbb mint beleállni a harcba. Na az Apple-nek pont jobb lett volna az összebútorozás. Bár a Disney mai teljesítményét nézve… hát nem tudom. Lehet mégis jobb lett volna az összeállás mert most mindketten gyengék véleményem szerint.
  • Sequoyah #7
    Es mi koze van a Disney parkoknak a telefongyartashoz?

    Amit te irsz, az egy sima licensz szerzodessel is megoldhato lenne, anelkul hogy egy menedzselhetetlen konglomeratumot hoznanak letre
  • M2 #6
    "Semmi koze a ket ceg profiljanak egymashoz"

    A Disney-csoport teljes kínálata ment volna az Apple TV+ streaming szolgáltatásba. Mint családbarát kínálat, nem lenne gyenge, főleg a bevont "univerzumokkal".
  • Sequoyah #5
    Es ez kinek lett volna jo? Semmi koze a ket ceg profiljanak egymashoz, semmi elony nem lenne abbol hogy egy igazgato van folottuk. Sot kifejezetten rontani szokott a hatekonysagon az ilyen egyesules.

    Valamikor a 80-as evek kornyeken voltak ezek az egyesulesek divatosak, aztan rajottek hogy a ket ceg KEVESEBBET er egyutt, mint kulon-kulon.
  • sad1976 #4
    egyiket sem kell nézni proli
  • Zsombor99 #3
    Ez a mai streaming korszakban, amikor a fizetős tévé és a mozi lassan visszaszorul, még fontosabbá válik.
    Ezt nem állítanám, ugyanis még mindig vannak mozifilmek szép számmal, valamint nem kevés tévécsatorna működik továbbra is, csak sajnos kialakult egy olyan réteg, akik inkább fizetnek a különféle streaming szolgáltatásokért a tévés reklámok elhagyásáért cserébe.
    Ismerek olyan ismerőst, akiknek már nincs tévé előfizetésük, csak Netflix, mert állításuk szerint elegük lett a reklámokból. Én viszont aktívan szoktam nézni kábeltévét, ki van alakulva, hogy mikor melyik csatornára kapcsolok...
  • M2 #2
    Walt Disney és Steve Jobs mindketten koruk nagy zsenijei voltak, és a cégek amiket felépítettek sokkal nagyobbak és meghatározóbbak lettek, mint egy-egy ember élete.
    Az emberiség évszázadait fogják végigkísérni az alkotásaik, és akár egymás mellett is jól megférnének. Lehet is számítani is egy felvásárlásra, természetesen az Apple oldaláról. Tőkéjük van hozzá.
  • Kissssss0 #1
    ez a két el*aszott cég a toronymagas baromságaikkal valóban összeilletek volna, mint zsák a foltját.