Berta Sándor

Gyomel­távolító robotot fejlesztettek ki

A gép olcsón, megbízható és környezetbarát módon végzi el a feladatot.

A Fraunhofer Társaság kutatói által megalkotott megoldás képes a gyomnövényeket teljesen automatikusan eltávolítani. Az AMU-Bot nevű mobil robotrendszer optikai szenzorok segítségével navigál és az érintett növényeket mechanikus úton, vagyis vegyi anyagok felhasználása nélkül távolítja el. A gyomnövények azért károsak, mert az ember számára hasznos növényektől elveszik a fényt, a vizet és a tápanyagokat. Kézi eltávolításuk intenzív, fárasztó és hosszadalmas folyamat, de a kifejlesztett géppel megbízható és környezetbarát módon, ráadásul olcsón elvégezhető.

Az AMU-Bot elhalad az egyes sorok között és a felszerelt pengékkel eltávolítja a gyomnövényeket. A pengék működési magassága állítható. A sor végén a robot megfordul és automatikusan a következő sorban kezd el dolgozni. Az AMU-Bot egyelőre nem képes az egyes növényeket megkülönböztetni, csupán típus szerint tudja csoportosítani azokat.


A Kevin Bregler által vezetett projektcsoport a navigációra optikai szenzorokat és Lidar (Light Detection and Ranging) szkennereket alkalmaz. A robot a működése közben folyamatosan lézerimpulzusokat bocsát ki, amelyeket a környékén lévő tárgyak visszavernek. Így elkészíthető a környezet 3D-térképe. A rendszer ezt használja fel a saját, valamint a növények és a fák pozíciójának a felismerésére.

A kutatók emellett egy átfogó ökorendszert is létre akarnak hozni Cognitive Agriculture (COGNAC) néven, amely a digitális szolgáltatások és adatok hálózatba kötésén alapul majd, s ötvözné azokat az intelligens szenzorokkal és a robotikával. A COGNAC a tervek szerint lehetővé teheti a mezőgazdaság erőforrás-kímélő és környezetbarát automatizálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  @gosub

  Egy normális gazdaságban csak extrém esetben szoktak kézzel gyomlálni, ha a minimálbér fele ennyi lenne, akkor sem érné meg..
 • zola2000 #7
  "rengeteg embernek nincs munkája"

  Pedig a covid előtt egyre nagyobb munkaerő hiány volt...
 • gosub #6
  Pedig rengeteg embernek nincs munkája, meg a dologtalan segélyesek szorgos kezei is kihúzigálhatná a gyomot.
 • Cat #5
  Mindenképpen jobb, mint vegyi anyagokkal beszórni a területet.
 • wraithLord #4
  Igen, csak a növényhatározáshoz szét kell választani a dzsumbujban a növényeket egymástól, ami ennek a robotnak nem fog menni, mert ez csak egy sarabolóval felszerelt guruló cucc, aminek meg lehet adni, hogy milyen területen mozoghat, és ezután ő dönti el, hogy a feladatot miképpen végzi el azáltal, hogy felméri a területét. Egy szőlőlugast vagy málnabokrot biztos észrevesz, mert ezek feltűnőek, és akadályok, de a gaz között elbújó földieperágyáson ugyanúgy átmegy, mintha csak gaz lenne, ha nem jelölöd ki, hogy azokon ne menjen át. Ebben az esetben azért, mert a gaz közötti eper a robot számára nem akadály, de egy robotnak nehézkes lenne felismerni a gazba keveredett kultúrnövényt, ha az méretben nem különbözik tőle vagy teljesen ellepi a gaz. Vizuálisan is, de ennek keze sincs, hogy a gazban matasson. Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb a robotporszívó, a permetező drón vagy a traktor mintájára megcsinálni. Nem kell neki tudnia, mi az, csak hogy hova mehet, és hova nem.
 • zola2000 #3
  Különben működik a dolog, próbáld ki a telefonoddal és google lensel különböző növényeken.
 • wraithLord #2
  Miért, a robotporszívó is csak úgy takarít valahol, amit megadsz neki, a traktor is csak felszánt valamit, amit kijelölsz neki stb. Meglepő, hogy ez sem tudja, mit húzgál ki, csak kihúzgál mindent azon a területen, amit kijelölsz neki.
  Szerintem az meglepőbb lenne, ha kis növényhatározóval császkálna, és a szártípus és levélállás hajtogatása közben szelektíven tépkedné a növényeket. :D De majd annak is eljön az ideje.
 • Akva #1
  "Az AMU-Bot egyelőre nem képes az egyes növényeket megkülönböztetni"

  Úgy találomra irtja a növényeket. Hát nagyon gazdaságos lehet!