Berta Sándor

A szüretelő robotok hozhatják el az áttörést a mezőgaz­daságban

Az emberi munkaerő nagyon megdrágult, míg a szenzorok és a kamerák mostanra váltak kellően olcsóvá.

A Plymouthi Egyetem kutatói 2019 májusában bemutatták azt a málnaszedő robotot, amely az emberek vetélytársa lehet és náluk sokkal gyorsabban tudja leszüretelni a gyümölcsöt. Daeun Choi, a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa és a kollégái egy olyan szüretelő robotot fejlesztettek ki, amely LED-es fényforrásának köszönhetően nem szedi le az éretlen almákat, körtéket és más gyümölcsöket.

Most a konstanzi székhelyű Organifarms egy olyan szüretelő robotot alkotott meg, amely áttöréshez segítheti a függőleges farmokat és a mezőgazdaságot. Az okosgép 360 fokban látó kamerával szkenneli a terméseket, felméri azok érettségét, s ha szükséges, leszüreteli, szortírozza és csomagolja azokat. A teljes folyamat gyümölcsönként 8 másodpercet vesz igénybe.


A startup számos robotot hozott létre növényvédelmi célokra és a gyümölcsök monitorozására. A cél a mezőgazdaság jobbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tétele. Hannah Brown szociológus, a vállalkozás társalapítója azt mondta, hogy egyszerűen szükség van a beltéri farmokra, mert a klímaváltozás miatt egyre rosszabbak a kültéri viszonyok és ezért egyre több a gyenge termék.

Brown brit, francia és holland farmokat keresett fel és azt kutatta, mi lehet az ideális megoldás a termelés szempontjából. Kiderült, hogy a jelenlegi beltéri farmok nagy energia- és munkaerő-költségek mellett működnek. Ezen lehet változtatni, de Dominik Feiden, az Organifarms vezetője és társalapítója szerint az még nincs tisztázva, hogy a folyamat miként valósítható meg emberi beavatkozás nélkül. Tény az is, hogy a szenzorok, a kamerák és más rendszerek mostanra váltak kellően olcsóvá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #3
  Ha az emberek nem zabálnának feleslegesen, akkor elég lenne kb fele ennyít termelni. Fele annyiba kerülne, fel annyi terulet es kornyezetszennyezes.
 • kvp #2
  Vagy ember vagy gep, de valami kell a feladtra. Ha a jarvany miatt nem akad eleg fizikai munkas, akkor gepek kellenek. Ha nem lesz eleg gep (meg hozzajuk chipek), akkor nehez lesz megvalositani a 4. ipari forradalmat es maradnak a munkasok.

  A harmadik lehetoseg a termeles csokkentese lenne, tehat sokkal kevesebb darab es sokkal kevesebb fele elelmiszer termelese. (azaz pl. a hus utan a valodi zoldseg vagy gyumolcs is luxustermekke valna) Ez is mukodhet, ha a lakossag also 99.99%-a elfogadja, hogy csak ipari mellektermekeket ehet, de arra legalabb futja a segelybol (azaz a garantalt alapjovedelembol). Ekkor nem kellenek az emberek helyett a szuretelo robotok sem.
 • dyra #1
  mármint ha lesz elég chip :D