Berta Sándor

Kémnek néztek Egyiptomban egy élethű robotot

A kamerákkal és modemmel felszerelt eszközt a helyi vámosok tíz napon át tartották fogva.

A rendkívül valósághű, 2019-ben elkészített Ai-Da az első robotművész. Eredetileg a múlt héten csütörtökön kellett volna bemutatnia az általa készített alkotásokat a Gízai nagy piramis (Kheopsz-piramis) közelében. A probléma akkor adódott, amikor az egyiptomi vámosok szembesültek a robottal, amelyet egy különleges bőröndben szállítottak az országba. Ai-Dát a beépített kamerákat tartalmazó szemei, valamint az integrált modem miatt kémeszköznek nézték, majd lefoglalták és tíz napon át fogva tartották. A felmerült téves biztonsági aggályok miatt még a kiállítást is majdnem lemondták.


Ai-Dát Aidan Meller oxfordi galériatulajdonos alkotta meg, aki meglepődve fogadta a hírt, mondván a művész-robot nem kém. Meller azt megértette, hogy egyes emberek félnek a robotoktól, de hangsúlyozta, hogy a különleges gép célja az, hogy előtérbe helyezze a technológiai fejlesztésekkel való visszaéléseket és felhívja azokra a figyelmet. A robotot gyakorlatilag azért vették őrizetbe, mert fejlett technológia és minden bizonnyal díjazná az ebben rejlő iróniát.


Ai-Dát végül tíz nappal a beutazása után engedték szabadon, mindössze néhány órával a bemutató megnyitója előtt. A név egyébként tisztelgés Ada Lovelace matematikus előtt. A művei között van a "the first self-portrait with no self" című alkotás, amelyet a Dizájn Múzeumban és a londoni Victoria and Albert Múzeumban, a világ legnagyobb iparművészeti, dekoratív művészeti és formatervezési múzeumában állították ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caprine #5
  Iszonyú csunya robot, ezt inkább otthon kellett volna hagyni, és akkor nem lett volna ekkora blama. A nyaklánc meg a paróka rajta a gics netovábbja.
 • Sir Cryalot #4
  Publicity stunt mesterfok
 • Agyturbinikusz #3
  Ki tudja mikor járt el a csőre, annak a döre madárnak.
 • inkvisitor #2
  Nekem meg a GPS nyomkövető miatt letartóztatott gólya, mint Izraeli kém.
 • Agyturbinikusz #1
  Nekem az Ex-Machina jutott eszembe róla.