Berta Sándor

USA - több szövetségi állam vizsgálja az Instagram káros hatásait

A helyi államügyészek arra kíváncsiak, hogy káros hatást jelent-e a gyerekekre a közösségi platform és annak használata.

A Facebook saját alkalmazást akart létrehozni a 13 évesnél fiatalabbak számára, akik a szoftvert a szüleik felügyelete mellett használhatták volna. Gyermekvédők bírálták az elképzelést, majd 44 amerikai szövetségi és társult állam államügyésze küldött levelet Mark Zuckerbergnek azért, hogy tegyen le a tervről. A tiltakozások elérték a céljukat. Októberben kiderült, hogy az Instagram algoritmusa javasolja a fiataloknak, hogy egészségtelen életmódot folytassanak.

Maura Healey, Massachusetts főállamügyésze bejelentette, hogy az időközben nevet váltott Facebook a saját nyeresége érdekében lehetséges egészségügyi veszélyeknek tette ki a fiatal felhasználókat. Healey többek között kifejtette, hogy álláspontja szerint a most Metának nevezett cég nem védte meg a platformjain a fiatal embereket, hanem ahelyett figyelmen kívül hagyta vagy akár fel is erősítette az ismert, a fizikai és a szellemi egészséget veszélyeztető manipulációkat. Miután az internetes óriáscég tudott a kockázatokról, így gyakorlatilag kizsákmányolta a gyerekeket. A főállamügyész ezért vizsgálatot indított az ügyben.

Hasonló vizsgálat lefolytatásáról döntöttek Florida, Kalifornia, Kentucky, Nebraska, New Jersey, Tennessee és Vermont főállamügyészei is. A hivatalok minden esetben azt tanulmányozzák, hogy az Instagram, illetve a Meta megsértették-e a szövetségi államok fogyasztóvédelmi törvényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A cola es a meki mar meg lett buntetve. A meki eseten konkretan a gyerekmenuk es a hozzajuk adott jatekok miatt. 20 evvel korabban meg a reklamjaik miatt.

    A facebook eseteben valojaban az a fo gond, hogy nem vallalja eleg lelkesen a politikai aktivista szerepet. Masok szerint meg tulsagosan is. Nyuszika es a sapka esete. De megbuntetni csak a torvenyek alapjan tudjak.
  • bdzsana #1
    "Októberben kiderült, hogy az Instagram algoritmusa javasolja a fiataloknak, hogy egészségtelen életmódot folytassanak"
    Várom, hogy emiatt megbüntessék a Coca-Cola-t is, energiaitalgyártókat meg a gyorsétteremláncokat is. Ők nem egészségtelen dolgokat reklámoznak?
    Sőt tiltsák be a valógságshowkat, a sorozatok/filmek 90%-át, a zenék 90%-t mert mind mind rossz példát mutat a gyerekeknek, káros a gyerekek fejlődésére és ők meg ebből jól megszedik magukat. Persze itt még sorolni lehetne.

    Egyáltalán nem szívügyem a Facebook/Meta, de nekem úgy tűnik megtalálták az ügyeletes gonoszt akivel el kell bánni, holott tipikus kapitalista cég, semmivel nem rosszabb mint a többi. Közben feltételezem a nagy ellenhangok is ott hirdetnek...