Berta Sándor

A gyerekeknek szóló Instagram ötletét támadták

A gyermekvédők nincsenek elragadtatva az elképzeléstől.

Március végén vált ismertté, hogy a közösségi platform megpróbálja elkülöníteni a 13 évesnél fiatalabb személyeket a többi korosztály tagjaitól. Az oldal ezért egy saját alkalmazást hozna létre az érintettek számára, akik a szoftvert a szüleik felügyelete mellett használhatnák.

Gyermekvédők most a Mark Zuckerberg Facebook-vezetőnek küldött nyílt levelükben bírálták az elképzelést és azt szorgalmazták, hogy a közösségi platform adja fel a tervet. A dokumentumot 100 csoport és magánszemély, köztük a Campaign for a Commercial-free Childhood (CCFC) nevű szervezet írta alá. A levél szerzői szerint az Instagram kihasználja a fiatalok azon félelmét, hogy valamit elmulasztanak és egyúttal arra épít, hogy a tinédzserek a hasonló korúak elismerésére vágynak. A platform kíméletlenül a kinézetre, az önbemutatásra és az értékesítésre fókuszál, ami komoly kihívást jelent a magánszférának és a gyerekek jólétének. A jelenség fizikai és pszichikai kockázatokat hordoz magában. További tényezőt jelent a szexuális célú kihasználás veszélye, ha a gyermekek különböző képeket jelentetnek meg magukról.

Leszögezik, hogy az egyébként nagyon jó dolog, hogy az Instagramban felmerült, hogy jobban védeni akarja a fiatalokat, de egy kifejezetten a fiataloknak szóló verzió mégis tévutat jelent. A levél aláírói hangsúlyozták, hogy a már most is Instagram-fiókkal rendelkező 10-12 évesek nem fognak átváltani egy "bébiverzióra", főleg azután, hogy megismerték a valóságot.

Stephanie Otway, a Facebook szóvivője megvédte az elképzelést, mondván: az a realitás, hogy a gyerekek jelenleg is internethasználók. Kapcsolatba akarnak lépni a családtagjaikkal és a barátaikkal, kikapcsolódni és tanulni, s ők segíteni akarnak nekik abban, hogy ezt biztonságosan és a koruknak megfelelő módon tehessék meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!