Berta Sándor

Evészavaros oldalakat ajánlott az Instagram tinédzse­reknek

Bebizonyosodott, hogy nagyon sok tennivalója van még a platformnak.

Az Instagram februárban további szigorításokat vezetett be a felhasználók egészségének megvédése érdekében. A cél az volt, hogy az intézkedésekkel megvédjék a tagokat az evészavaroktól. A közösségi portál most viszont a kritikák kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy gyakorlatilag az ő algoritmusa javasolja a fiataloknak, hogy egészségtelen életmódot folytassanak.

A CNN Richard Blumenthal szenátorra hivatkozva osztotta meg a legújabb tapasztalatokat. A politikus és csapata egy létrehozott egy Instagram-fiókot, amely elvileg egy 13 éves tinédzseré volt. Blumenthal és a kollégái azért tették mindezt, hogy képet kapjanak arról, hogy a szolgáltatás mennyire jól vagy rosszul védi meg a fiatalokat a potenciálisan káros tartalmakkal szemben. Ezután tesztelési célból követni kezdtek néhány diétás és evészavarokat istenítő fiókot, az utóbbiak az Instagram előírásai alapján elvileg nem is működhetnének.

Az oldal algoritmusai egy idő után egyre több ilyen fiókot javasoltak a "13 éves lánynak". Később a platform megerősítette a CNN-nek, hogy az öt kérdéses fiók mindegyike megsértette a hatályos irányelveket. Az érintett fiókok neveiben szerepelt például az I have to be thin (Vékonynak kell lennem) és az Eternally starved (Örökké éhezve) kifejezés. Amikor pedig a CNN megismételte a kísérletet, akkor a "13 éves lány" gyorsan olyan ajánlásokat kapott, amelyekben szerepelt a skinny (vékony) szó. Ez utóbbi évek óta népszerű az evészavarokat népszerűsítő Pro-Anorexia mozgalomban.

A szenátor kiemelte, hogy a csapata tapasztalatai azt mutatták, hogy a Facebook gyermekvédelmi és fióktörlési erőfeszítései "teljes marhaságot" jelentenek. A kísérletek ugyanakkor legfeljebb a jéghegy csúcsára világítottak rá. A Facebook szóvivője közölte, hogy nem engedélyeznek semmilyen olyan tartalmat, amely az evészavarokat népszerűsíti vagy bátorítja, s a megmutatott fiókokat eltávolították, mert azok megsértették az előírásaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #3
    Ostoba és kártékony törvényeket nem kell betartani, hanem fel kell számolni azokat. Pláne nem kell hozzájuk gyáva módon tapsikolni. Emberek vagyunk, nem robotok, se nem rabszolgák.
  • kvp #2
    A politikusok itt a hivatalos torvenyket kerik szamon. Jelen esetben az lenne az idealis, hogy se bulimias, se anorexias, se hasonlo oldalakat ne mutassanak a gyerekeknek es sikeresen ki tudjak szurni a 13 ev alatti gyerekeket. Egyik se sikerult, nem neztek szemelyi igazolvanyt (az USA-ban nincs is, de kerhetnenek mondjuk utlevelet, jogsit, tb vagy oltasi kartyat) es nem tiltottak le az illegalis tartalmakat, sot meg is mutattak azokat. Ez igy egy torvenyi szabalyozasi kerdes. Ha a torveny cenzurara kotelez es ezt a ceg nem hajtja vegre, akkor torvenysertest kovet el.
  • Sydra #1
    Úristen! Felmentem az instagramra és pont azt mutatta amire kíváncsi voltam! TILCCSSSÁK BE!
    Meg mi az hogy valaki azt mondja, hogy legyek vékony? 200 kilósnak lenni egészséges! Az USA pont arról híres, hogy tombol a fitness mozgalom. Meg kell óvni tőle szegény hájfej gyerekeket!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.10.07. 19:58:23