Berta Sándor

Jövő júniusban tűnik el végleg az Internet Explorer

Ismertté vált, hogy meddig használható még a böngésző.

Sean Lyndersay, a Microsoft illetékese a blogbejegyzésében jelentette be, hogy az Internet Explorer utolsó, 11-es verziója 2022. június 15. után nem kap majd terméktámogatást, így a böngészőhöz nem lesznek biztonsági javítások és funkciófrissítések sem. Mindazonáltal a lépés nem érinti a Windows 10 és a Windows Server hosszú terméktámogatási verzióit (LTSC).

A menedzser kiemelte, hogy az Internet Explorer jövőjének a neve Microsoft Edge. Ezzel arra utalt, hogy az Edge részét képezi az Internet Explorer üzemmód, amely mindegyik olyan webes alkalmazás esetében garantálja a kompatibilitást, amelynek tipikus IE-funkciókat (például ActiveX stb.) használ. A Microsoft vállalta, hogy ezt az üzemmódot legalább 2029-ig támogatja majd.

Az Internet Explorer fokozatos leépítése tavaly kezdődött el. A böngésző azóta bizonyos Microsoft-szolgáltatásokkal már nem használható és a nem kompatibilis honlapokról automatikusan az Edge böngészőre irányítják át a felhasználókat. A folyamat további részeként augusztus 17-én a Microsoft 365 programcsomagból és más szoftverekből kerül ki az Internet Explorer 11 támogatása. Ez azt jelenti, hogy az ökorendszer minden online funkciója és webes alkalmazása már nem fog működni az IE 11 böngészővel. Majd et követi jövő júniusban a teljes támogatás megszüntetése.

Chris Jackson, a Microsoft kibervédelmi szakértője már 2019-ben bírálta az Internet Explorert és közvetve az azt alkalmazó felhasználókat, illetve cégeket és szervezeteket is. A szakember óva intett mindenkit az elavult szoftver használatától. Jackson meglehetősen élesen fogalmazott: többek között azt írta, hogy ideje lenne befejezni, hogy az Internet Explorert egyáltalán böngészőnek hívják. A szoftver ugyanis a legjobb esetben is csupán egy kompatibilitás-megoldás, hiszen például a legújabb webes szabványokat egyáltalán nem támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #1
    Pezsgőbontás!