Berta Sándor

Egyszerűbbé tennék a böngésző­kiegészítők fejlesztését

Az alkalmazások az eddiginél biztonságosabbak is lehetnek.

Az Apple, a Google, a Microsoft és a Mozilla megalapították a WebExtensions Community Group (WECG) nevű szervezetet, amely egy egységes platform lesz és a jövőben egyszerűbbé teheti a böngészőkiegészítők fejlesztését, illetve az eddiginél biztonságosabbá is teheti azokat. Ettől függetlenül az egyes fejlesztőcégek a jövőben továbbra is önálló piactereket üzemeltethetnek majd a saját böngészőik kiegészítőihez.

A WECG a World Wide Web konzorcium (W3C) égisze alatt működik és egyesíteni akarja a böngészőkészítőket, a kiegészítők fejlesztőit, valamint más érdeklődő szervezeteket, vállalatokat és magánszemélyeket. A W3C egyik blogbejegyzése szerint az új csoport tagjai megpróbálnak egy közös vízióban megállapodni és egy jövőbeli szabványosításon dolgozni. A cél az, hogy a fő funkciók specifikációin túl egyszerűbbé váljon a programozási interfészek és jogosítványok létrehozása. A szervezet megpróbál kidolgozni egy olyan architektúrát is, amely jelentős mértékben javítani tud a böngészőkiegészítők teljesítményén és ezzel párhuzamosan megakadályozza, hogy visszaéléseket lehessen elkövetni azok segítségével.

A WECG munkájának alapjául többek között a HTML szabvánnyal és a W3C konzorciummal kapcsolatos dizájnelvek szolgálnak majd, amelyek lehetővé fogják tenni a felhasználóbarát, kompatibilis, adatvédelmi szempontból kiváló, hordozható és karbantartásbarát megoldások kifejlesztését. A négy társaság a Chrome, az Edge, a Firefox és a Safari böngészők által támogatott meglévő modelleket és alkalmazásprogramozási interfészeket is fel akarja használni. Fontos, hogy az új csoport ne szabályozzon mindent túl, a böngészők maradjanak továbbra is innovatív szoftverek, amelyek alapján jelenthetik a webes bővítési platform jövőbeli javításainak. Mindegyik cég maga határozhatja majd meg, hogy a böngészőjéhez megalkotott kiegészítőkkel szemben milyen követelményeket támaszt. Az első lépés a WECG specifikációk első tervezetének kidolgozása és megjelentetése lesz a GitHubon. Az anyagot véleményezni lehet majd és így alakul ki a végső dokumentum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!