Berta Sándor

Erősítenék a webkompa­tibilitást a böngésző­fejlesztők

A téma egyre komolyabban foglalkoztatja a cégeket.

A webkompatibilitás jelentős téma a nagy böngészőfejlesztők körében és a Chromium folyamatos térnyerésével egyre jobban foglalkoztatja a szakembereket és a felhasználókat egyaránt. A Chromium mellett két igazán jelentős böngészőplatform van még: a Firefox Gecko motorja és a Safari Webkit2 motorja.

A Google, az Igalia, a Microsoft és a webes közösség további képviselői bejelentették a #Compat2021 nevű új kezdeményezést, amelynek célja, hogy jelentős mértékben javítsa a böngészők teljes kompatibilitását - különös tekintettel a lépcsőzetes stíluslapok (Cascading Style Sheets - CSS) esetében. A CSS egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le, s amelynek a specifikációját a World Wide Web Consortium felügyeli. A CSS-t a weblapok szerkesztői és olvasói egyaránt használhatják, hogy átállítsák vele a lapok színét, betűtípusait, elrendezését, és más megjelenéshez kapcsolódó elemeit.

Az elképzelések alapján a fejlesztésekből és az együttműködésből a Chromium mellett a Gecko és a Webkit motorok is profitálnának. A szakértőket különböző csoportokba osztották meg és az egyes szabványok jobb integrálásán fognak dolgozni. A szabványok között van a CSS Flexbox, a korszerű webes elrendezésekhez alkalmazható CSS Grid, a CSS transforms, a CSS position: sticky és a CSS aspect-ratio property. A fejlesztők a felhasználóktól azt várják, hogy jelentsék az adott projektekkel kapcsolatos esetleges inkompatibilitásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!