Berta Sándor

Tokióban tilos a sétálás közben mobil­telefonálás

A szabály ellen vétkezőket ugyanakkor nem büntetik meg.

A The Japan News számolt be arról, hogy Tokió Arakawa Ward nevű kerületében és az úgynevezett Arakawa-kezdeményezéshez csatlakozott Yamato és Ikeda városokban a hatóságok betiltották a sétálás közbeni mobiltelefonálást, azonban az előírások ellen vétőknek mégsem kell semmilyen retorzióval számolniuk.

Yamato település adatai alapján a telefonáló lakosok száma a tilalom óta 12,1 százalékról 6,6 százalékra csökkent. A város egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy a szabályozás miatt az emberek sokkal tudatosabban és elővigyázatosabban közlekednek, s ennek köszönhetően sikerült az óvatlanságból eredő balesetek számát jelentős mértékben mérsékelni.

A tokiói tűzoltóság információi szerint 2015 és 2019 között összesen 177 személyt lehetett kapcsolatba hozni a sétálás közbeni mobiltelefonálással. Az egyik esetben például valaki a peronról leesett egy vágányra és megsérült a háta. Egy másik felhasználó pedig nem vette észre az útjába került akadályt és ezért elesett, majd megsérült.

A The Japan News riporterei kíváncsiak voltak arra, hogy valóban felelőtlenül közlekedik-e a helyi gyalogosok egy része, ezért megfigyelték az Arakawa Ward területén lévő Nippori állomás előtti teret, ahol számos kávézó és étterem található. Többek között felfigyeltek egy fiatal nőre, aki fülhallgatókat használt és eközben az okostelefonja képernyőjén egy videót nézett, miközben áthaladt a téren. Egy idősebb férfi úgy lépett az egyik mozgólépcsőre, hogy az interneten keresett valamit. Egy 33 éves nő azt mondta, hogy egyszerűen nem tud lemondani a sétálás közbeni mobiltelefonálásról és csak akkor változtat a gyakorlatán, ha ezért megbüntetik.

Isamu Chatani, Yamato biztonsági részlegének vezetője kijelentette, hogy ha a lakosokat büntetéssel fenyegetik meg, akkor állandóan ellenőrizni kellene őket, ami nem realisztikus. Éppen ezért az önmérsékletre helyezik a hangsúlyt. Napjainkban egyre kevesebben mobiltelefonálnak például a vonatokon, pedig azt nem büntetik. Egyszerűen arról van szó, hogy a felhasználók rájöttek arra, hogy ez a magatartás megsérti a viselkedési normákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • felemelő #12
  "A legnagyobb baromság am. a kerékbilincs. Nem elég, hogy az egyorrú szabálytalanul parkol, de a bilincsel még fixálom is a helyzetet hosszú órákra. Igazán okos volt aki kitalálta :)"

  Mert nem is a problémák megoldására találták ki, hanem csak pénzbeszedésre.
  Tipikusan a gyenge államok módszere.
  Egy erős, határozott államnak nincs szüksége kerékbilincsre, hogy beszedje a büntetést. Ha bekerül egy adatbázisba a büntetési tétel, akkor a szakirányú szervek, pl. adóhivatal be is szedi azt.

  Anekdota. Egy haverom átautózott az USA nyugati partról a keletire egy hónapos turistáskodással. Az erre vett használt autót nullára hajtotta, mire NY-ba ért. Mivel a bontó is csak pénzért vette volna be, gondolta ott hagyja a reptéri parkolóban, aztán annyi.
  De egy USA-ban élő barátja figyelmeztette, ha valaha az életben még be akar lépni az USA-ba, akkor ne tegye, mert adatbázisba kerül a megsemmisítés költsége és amikor újra át akarja lépni a határt, addig nem megy onnan sehová, amíg nem fizeti ki a tartozást és kamatokat.
  Mert meg akarnak oldani egy problémát... hát megoldják.
 • duke #11
  Meglehetne oldalni kulturaltan is, akar emberi beavatkozas nelkul is. Kigyoszeru robotok allnanak lesben, es hirtelen ratekerednenek az elkoveto labara, es kozben gunyos nevetes halatszodna. Ezt persze inkabb ilyen figyelmezteto vicces trolkodasbol csinalnam, es egy perc utan elengednem az elkovetot.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.08.03. 18:50:25
 • Macropus Rufus #10
  "A kerekbilincs lenyege is az,...."

  A legnagyobb baromság am. a kerékbilincs. Nem elég, hogy az egyorrú szabálytalanul parkol, de a bilincsel még fixálom is a helyzetet hosszú órákra. Igazán okos volt aki kitalálta :)
 • kvp #9
  "A kerekbilincshez hasonlo labbilincset kellene tenni a telefonalva setalokra."

  Vagy a labbilincset "felszerelok" elettartalma esne le 0 kozelebe, ugyanis a legtobb ember ebben az esetben jo alaposan megonvedene magat. (szemelyi szabadsag korlatozasa es hasonlok) A kerekbilincs lenyege is az, hogy a jarmu tulajdonosa nincs jelen a felszereleskor. Ha ott van, akkor egyszeruen elhajt a kocsival. Nem jarkalhatnak felugyelok utcan, hatulrol furkosbottal leutogetve a telefonalo embereket.

  "Lenne itt rend, hamar megtanulnak, hogy telefon kozben nincs setalas."

  Ez kinaban mukodik, ahol barmikor barmiert elviheti az embert a rendorseg. Itthon nem igazan mukonde es ha megis, akkor elso korben a deklaraltan kulfoldi edekeket kepviseloket vinnek el. (Tehat azokat akik szembemennek a hivatalos torvenyekkel es a sokat faragott granit alkotmannyal.) Elonyos az ennyire szigoru allam, de ha eppen nem a te partod van hatalmon, akkor az kvazi munka/atnevelo tabort jelentene. Ha nem ertheto, kerdezd meg az ujgurokat Kinaban miert nem jo ez...

  "Ha Magyarországon tiltanának meg valamit de szankció nélkül az szerintem nem érne semmit."

  A szabalykovetesrol hires Japanban is csak az emberek fele vette komolyan. A masik feluk szerintem meg se latta a tablakat, mert vegig a telefonja kijelzojet nezte.
 • duke #8
  A kerekbilincshez hasonlo labbilincset kellene tenni a telefonalva setalokra. Ha befizette a buntetest, akkor par ora mulva jonne a szerelo, levenne rolla, es mehetne tovabb. Lenne itt rend, hamar megtanulnak, hogy telefon kozben nincs setalas.
 • zola2000 #7
  Ha Magyarországon tiltanának meg valamit de szankció nélkül az szerintem nem érne semmit.
 • kvp #6
  Nem lehet megbizhatoan megkulonboztetni a gyalogo embert a jarmuvon allotol. Mondhatjuk, hogy semmilyen mozgo jarmuben ne lehessen telefont hasznalni, de ezzel kizarnank a tomegkozlekedes vagy utazas kozbeni hasznalatot. Ez a mobiltelefonok egyik fo piaca.

  Az insta es a messenger eseten pedig sokan az app-pal fotoznak, tehat ha nem tudna egy kirandulo ember hasznalni az app-okat, akkor nem hasznalnak egyaltalan hanem keresnenek valamilyen alternativat. Ennyi erovel akar be is tilthatjak oket akkor. Biztosan nagyon nepszeru dontes lenne. (egy tipikus nyugati allamban 3 napot adnek a nepfelkelesig)

  A mobiltelefonok lenyege, hogy hordozhato keszulekek, tehat a letezo osszes elethelyezben hasznalhatoak. Tipikus pelda a bevasarlas, ahova en altalaban egy listaval megyek, majd haladva a sorok kozott egyik kezemmel tolom a kocsit es fogom a telefont, a masikkal pakolom be a termekeket es pipalom ki oket a listan. (nincs telefon dokk a kocsikon, ez egy komoly hianyossag) Ha minden egyes termeknel 10 masodperc varakozas + unlock kellene, akkor hasznalatatlan lenne a keszulek. Ez egy atlagos nagyobb bevasarlasnal ahol mondjuk van 30 tetel, ott kb. 300-600 masodpercet adna hozza, tehat kb. megduplazna a szukseges idot es addig mivel nem lehetne mozogni, elallna az ember az utat a tobbi vasarlo elott es kozben nem lephet odebb, mert akkor megint varni kellene. Viccesnek vicces, de hasznalhatatlan lenne.

  Szoval a telefonokat az ember mozgas kozben hasznalja mini tablet-kent. Ha le lehet ulni, akkor ott vannak a laptop es a desktop gepek.
 • Macropus Rufus #5
  @Gabbbbbbbbbbbb: ilyet az app gyártói is megtehetnének. Elég a telók giróit felhasználni arra, hogy az illető áll v. mozog. Ha mozog akkor pl. a Facebook/Insta/Snapchat meg a többiek felfüggesztik a működésüket. És nem elég megállni. Legalább 10s állás után lehet csak megnyitni az app-ot, de amit elindul a páciens már blokkolja is magát a program.
  Tehát vagy megáll az illető és matat, vagy felejtse el.
  De akár a Droidba is lehetne egy ilyen, fel nem függeszthető feature.
 • Zsombor99 #4
  Az lehet. A fotón szereplő ábra inkább kézben tartva ábrázolja a "tiltott használatot", bár szerintem valamilyen mértékben a fülhöz tartott telefonálás is rendelkezik figyelem elvonó hatással, nemde? Ha valaki telefonálni akar és van elég ideje, akkor szerintem álljon meg pl. egy padnál, ha annyira fontos.
  Én személy szerint azt is utálom, mikor a heti bevásárlásunkat végezzük pénteken és eközben kezdi egyikünk nézegetni a telefonját ahelyett, hogy a vásárlásra koncentrálna (még akkor is, ha esetleg azért nézi az üzeneteket, hogy mit kellene venni). Szerintem útközben még (úgy ahogy) oké, de bent az áruházban inkább már ne.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Az okostelefon használat a tilos, a fülhöz tartott telefonálás szerintem nem. Logikus, hiszen gyaloglás közben elsősorban szemre és lábra van szükség, nem úgy mint autóvezetés közben.

  @Zsombor99

  Szerintem nem lenne nagy a felháborodás. Állj egy helyben arckönyves butulás közben, ezt azért megértené az emberek többsége, szerintem.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.08.02. 11:35:57