Gyurkity Péter

Itt a Leica első saját okostelefonja

Ez azonban a jó ideje meglévő partner készülékének csaknem teljes másolata.

A Leica hosszú évek óta jelen van az okostelefonok piacán, ez azonban eddig kizárólag a különböző készülékeken elhelyezett kamerák, illetve a logó kapcsán mondhattuk el. A helyzet most változik, hiszen a gyártó piacra dobta első saját típusát, amely azonban az egyik partner megoldásának másolataként fut be.

Ez a partner nem más, mint a Sharp, amelynek készülékei szintén több alkalommal szerepeltek már beszámolóinkban. Néhány éve arról írtunk, hogy a cég hosszú szünet után visszatért Európába, azóta pedig több másik fejlesztésük is elérhetővé vált, az egyik például egyszerre két bevágással jelent meg a kontinensen. Most az ő telefonjaik kapcsán több alkalommal szorosan együttműködő Leica is bemutatta saját típusát, amely a Leitz Phone 1 néven jelenik meg, ezzel is utalva az eredeti márkanévre, ez azonban tulajdonképpen a Sharp Aquos R6 lekoppintása, néhány kisebb módosítással. Amíg ugyanis utóbbi bőr hátlappal jelent meg, addig az új változat (amely a japán Softbank kínálatában jelenik meg exkluzív ajánlatként) egy matt kivitelben érkező üveg hátoldallal bukkant fel, amelyet ezüst keret, 9,5 mm-es vastagság, valamint 212 grammos súly egészít ki.

A hardver nem igazán változik, marad a 6,6 hüvelykes IGZO OLED-kijelző, a 2730 x 1260 pixel felbontás, a 120 Hz-es frissítés, a panel alatt elhelyezett, ultrahangos ujjlenyomat-olvasó, valamint az abszolút csúcskategóriás Snapdragon 888 chip, amelyhez 12 GB memória és egy alapesetben 256 GB-os tároló csatlakozik. Az akkumulátor kereken 5000 mAh-s, a burkolat az IP68-minősítést is megkapta, miközben a méretes hátoldali kameramodul itt is egy 20 megapixeles érzékelőre helyezi a hangsúlyt, az előlapon pedig egy 12,6 megapixeles szelfikamerát helyeztek el. A szoftveres oldalon az Android 11 fut, ennek kezelőfelülete többnyire monokróm kivitelben áll rendelkezésünkre, a kamerák esetében pedig a Leitz Looks üzemmód nyújt jó minőségű fekete-fehér képeket.

Ahogy említettük, a készülék egyelőre Japánban jelenik meg, az ár odaát 1700 dollárnak felel meg, a telefon az előrendelések lezárulta után, júliusban válik elérhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kzdrago #1
    A Leitz phone-t is a Sharp Corporation gyártja, úgyhogy ezt nem nevezném koppintásnak.