Berta Sándor

Egyre kelendőbbek a használt elektronikai eszközök

Egy párizsi startup jelentős mértékben profitál az elmúlt években megnövekedett keresletből.

A 2014-ben alapított Back Market jelenleg már nyolc országban (Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) érhető el, az Amerikai Egyesült Államokban irodája van, s francia, angol, német és spanyol nyelvű honlappal is rendelkezik. A szolgáltatás gyakorlatilag egy online piactér használt elektronikai termékek számára. A kínálatban szereplő készülékek az átvizsgálás, az esetleges felújítás és újracsomagolás nélkül a szemétdombon végeznék. A cég mindegyik eszközre 36 hónap garanciát ad..

Thibaud Hug de Larauze, a Back Market vezetője, valamint a másik két társalapító, Quentin Le Brouster és Vianney Vaute nemrég 100 millió euró friss kockázati tőkét szereztek a Goldman Sachs által vezetett finanszírozási kör keretében. A beruházók között volt a LVMH mögött található Groupe Arnault, az Aglaé Ventures, Christian Dior és az Eurazeo Growth. A két francia vállalat már hosszabb ideje résztulajdonos a BackMarketben, amely legutóbb egy 2018 júniusi finanszírozási körben kapott több mint 45 millió eurót. A cég a közeljövőben azt tervezi, hogy 15 millió eurót fektet be Németországban és 20 munkatársat vesz fel az ügyfelekkel való kapcsolattartás, valamint a logisztika területén.


Leginkább a laptopok, a táblagépek és a szórakoztató elektronikai termékek a keresettek. Hug de Larauze közölte, hogy a konzolokból és a videojátékokból gyakorlatilag kifogytak. A Back Market Európában több száz olyan műhellyel dolgozik együtt, amelyek a használt készülékeket felújítják és úgy tudják eladásra kínálni a platformon, hogy az értékesítésben nem kell részt venniük.

Hug de Larauze úgy vélte, hogy a sikerek ellenére még inkább vonzóvá kell tenni a felhasználók számára az érintett eszközöket, hogy azokat ne dobják ki vagy ne tegyék a polcra. A kereslet egyébként akkora, hogy immár a nagyobb márkák sem hagyhatják figyelmen kívül a piacot. Egyre több felhasználó nyitott a használt, de jó minőségű és garanciás termékekre. A menedzser szerint ökológiai szempontból egyszerűen őrültség, hogy két évig használnak valamit az emberek, majd eldobják.

A használt okostelefonok tesztelésére és az eredmények összegzésére fókuszáló OptoFidelity tavaly februárban kimutatta, hogy egyre inkább megéri használt okostelefont venni, mert a készülékek sokkal inkább erkölcsileg avulnak el, mint fizikailag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #9
  Nem éri meg elküldeni felújításra sem, mert az utaztatás költsége többe kerül egy bizonyos szintig mint a motor maga....
 • kvp #8
  Valoszinuleg a kulsos szerviz vagy rendelkezik megfelelo felszerelessel a javitashoz (pl. csapagy/csiga lehuzo), vagy errol meg tudja gyozni a megrendelo vezetoseget, esetleg olcsobban dolgoznak mintha a sajat emberuk foglalkozna vele.

  Ez anno velem is megesett mar, az volt a dontes, hogy a markaszerviz meg mindig olcsobb a cegnek, mint az en munkaidom. Mondjuk ebben igazuk is volt...
 • Palinko #7
  Ja persze mert a csapágy mellett még kettőt belefúj kompresszorral meg lemossa és egy réteg festéket ráfúj és az már a nagyon jó lesz :D Cserébe nem pár száz forint lesz hanem jópár ezer. Mert tudjuk hogy az elektromotorok már csak olyanok hogy ha friss festés van rajtuk akkor működnek csak jól
 • Agyturbinikusz #6
  Nekem a szívem szakad meg amikor a csapágyas villanymotor ki van dobva mert nem éri meg kicserélni a csapágyat.

  Nem tudom őket meg győzni, hogy olcsóbban jön ki ha én cserélném ki, nem elküldeni felújításra.
  Mert szerintük az már nem olyan mint az új, vagy a külsős által felújított

 • t_robert #5
  Az én telefonom is a 3. évéhez közeledik. de műszakilag tökéletes volna még mindenre, a gond az egyre lefáradóbb aksi lesz majd vele. Ma már koránt sem olyan fickós az aksi, mint új korában volt érezhetően hamarabb merül, mint akkor. Bár egy teljes feltöltéssel simán el van 2-3 napot még hacsak nem akarok valami intenziv hálózatos játékot nyomatni rajta pár órát. :)
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.05.06. 11:57:07
 • t_robert #4
  Azért egy pár éves elektronikai eszköznél a legnagyobb gond az aksi állapota szokott a gond lenni. Simán átmenthető egy 2-3 éves telefon, tablet, notebook még egy aksi cserével. A teljesítményük sok mindenhez megfelel. Egy 2-3 éves asztali PC is tökéletesen megfelelhet sok mindenhez.
 • gombabácsi #3
  annyiban plusznak tűnik hogy átnézik, javítják a cuccokat.
  egy időben sokszor voltam a cigányoknál akik lomiztak. mindig csodálkoztam hogy csak ott áll kupacban minden, pedig minimális javítással, rendszerezéssel, tisztítással többet tudtak volna keresni...
 • hypno #2
  Lényegében feltalálták a csövön a lyukat.
 • kvp #1
  Ennek olyan piacokon lehet ertelme, ahol a keszulekek elettartalmanak lejarta elott cserelik az emberek az ezkozeiket. Pl. telefonok eseten a kevesebb mint 3 eves, de inkabb 2 evnel fiatalabbak eseten. Ezekben meg van kb. 1-2 ev megbizhato uzemido, tehat van ertekuk hasznaltan is. (nem csak gazdasagi, hanem hasznossagi ertek) Persze minden keszulek amit vegul addig hasznalnak, amig szet nem esik segit a folosleges szennyezes csokkenteseben. Persze sokkal jobb lenne ha tartosabbra terveznenek mindent vagy legalabbis konnyebben javithatora/frissithetore, amihez viszont szabvanyok kellenenek es ez utobbi az ami nem alakult ki a mobiltelefon szegmensben. Most az van, mintha minden autotipushoz egyedi gumi keszulne es a jovore gyartott azonos nevu auto ujfajta gumi mereteket kapna es ha elfogytak a gyartonal az adott evadu autokhoz gyartott tartalek gumik, akkor ki kellene dobni a jarmuveket.