Berta Sándor

Zöld áramra áll át Európában a Vodafone

A brit távközlési konszern a jövőben a kontinensen a megújuló energiaforrásokra támaszkodik.

A Vodafone bejelentette, hogy július elsejétől az európai hálózatát, köztük a vezetékes és a mobilhálózatát, a számítógép-központjait, az üzleteit és az irodáit 100 százalékban megújuló energiaforrásokból származó árammal fogja üzemeltetni. Az óriáscég 2030-ig 350 millió tonna szén-dioxid kibocsátását akarja megtakarítani. Hannes Ametsreiter, a Vodafone európai vezetője elmondta, hogy cége üzemelteti Európa legnagyobb zöld hálózatát. Ezt a célt eredetileg 2025-ig kellett volna elérni. Ezzel párhuzamosan Afrikában is teljes átállás valósulhat meg 2025-ig.

Nick Read, a Vodafone csoport első embere hozzátette, hogy a mostani egy fontos mérföldkő a társaság életében és 2030-ig nullára akarják csökkenteni a saját globális szén-dioxid-kibocsátásukat. Tavaly már sikerült a Scope 1- és 2-üvegházgáz-kibocsátásukat 2019-hez képest 30 százalékkal mérsékelni, így az csupán 1,37 millió tonna szén-dioxidot tett ki. 2019-2020-as üzleti évben a megújuló forrásból beszerzett energia aránya még csak 33 százalék volt, míg a 2020-2021-es üzleti esztendőben már 80 százalék. Eközben 7.983 petabájtról 11.714 petabájtra nőtt a mobil adatforgalom. A valós idejű 5G-hálózat az azonos adatmennyiséget közel 80 százalékkal kevesebb energia felhasználásával továbbítja.

A cég 65 millió eurót fektetett be az energiahatékonyság javításába és így az éves energia-megtakarítása 135 GWh-t tett ki. A legfontosabb beruházások közé tartozott a hatékonyabb hálózati technikák beszerzése és üzemeltetése, a kevésbé energiahatékony 3G-hálózat fokozatos lekapcsolása és a régi technikák leállítása. Továbbá egyre fontosabbá válik a zöld áram termelése, amely napelemes létesítmények létrehozásával és szélkerék-startupokkal való együttműködés keretében valósul meg.

A Vodafone tavaly október óta az új szerződések megkötésekor értékeli a beszállítóit annak alapján, hogy mennyire felelnek meg az ökológiai és szociális követelményeknek. A folyamat során megvizsgálják, hogy a partnerek rendelkeznek-e olyan környezetvédelmi irányelvekkel, amelyek figyelembe veszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a megújuló energiákat, a műanyag-felhasználás mérséklését és a termékek életciklusát. A konszern kötelezte magát arra is, hogy 2025-ig 100 százalékban újrahasznosítja a hálózati technikai hulladékát, ezért programokat dolgozott ki a környezetkárosító hatások minimalizálására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #1
    kezdődik... 2030-ra mindenki zéró kibocsájtású lesz... Közben meg csak nem csökken az a fránya kibocsájtás. Minimum érdekes.