Berta Sándor

Nem tetszik az amerikaiaknak a cégeikre kivetett digitális adó

Az USA számos európai ország és India ellen akarja bevezetni az intézkedést.

Katherine Tai, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja bejelentette, hogy válaszul arra, hogy a tervezett digitális adó elsősorban az amerikai vállalatokat sújtaná, büntetővámokat készítenek elő számos európai cég, ország és India ellen. A döntés már június 2-án megszületett, de annak végrehajtását egyelőre hat hónapig, amíg a Washington és az érintett európai államok közötti tárgyalások folytatódnak, felfüggesztették.

A tengerentúli szankciók egyelőre az Egyesült Királyságot, Olaszországot, Spanyolországot, Ausztriát, Törökországot, illetve Indiát sújtanák. Tai hangsúlyozta, hogy ők továbbra is konszenzusra törekednek a nemzetközi adókérdésekben és ezt a konszenzust a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, illetve a G20-as államok találkozóinak a keretében akarják elérni. Az aktuális intézkedések a további tárgyalások alapjait jelenthetik. Ezzel párhuzamosan fenntartják azt a jogot, hogy büntetővámokat vezessenek be a jövőben, ha arra szükség lenne.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa március végén közölte, hogy az Európai Unió tovább dolgozik a saját digitális adó csomagján, amely júniusra készülhet el és amelyet 2023-tól vezetnének be. Az elsődleges cél az, hogy ne váltsanak ki kereskedelmi feszültségeket vagy konfliktusokat. Emellett ügyelni kell arra, hogy az európai uniós digitális adó ne legyen diszkriminatív.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sydra #11
  "az állam megy a levesbe, minden közintézmény vagy magánkézben lesz, vagy nem lesz."
  Ez elég jól hangzik. Benne vagyok!
 • Sydra #10
  "Márpedig az államnak működnie kell, ha a multik nem vesznek részt a közteherviselésben, akkor te fizeted az ő részüket is."
  Az adónak kb 5-10%-a megy el közbiztonságra meg közművekre. A többit elviszi az újraelosztás meg a korrupció. Vagyis az adó 90-95%-át eleve nem kellene befizetni. Ilyen alapon hülyeség arról beszélni, hogy neked azért kell több adót fizetni, mert ők keveset fizetnek.
 • Sydra #9
  Fordítva ültök a lovon. Ne az legyen a cél hogy ők is szívjanak, hanem az hogy mi se szívjunk! Ez ilyen kárörvendő magyar mentalitás, ami visszafelé húzza a társadalmat.
  Az adószedés rablás. Minél kevesebb az adó, annál jobb. Mindenki azért fizessen, amit használ!
 • s1lkforrent #8
  Akkor biztos nagyon megörülsz, ha megtudod mennyit adót fizetnek a legnagyobb multik. Lófaszt se, mert elkerülik.
  Mindeközben ha te nyitsz egy kisvállalkozást, akkor leszedik a gatyát is rólad, mind az adóhatóságok, mind a multik mint nem sportszerű versenytársak.

  Márpedig az államnak működnie kell, ha a multik nem vesznek részt a közteherviselésben, akkor te fizeted az ő részüket is. Ha pedig nem tudod, vagy nem akarod, akkor majd az állam megy a levesbe, minden közintézmény vagy magánkézben lesz, vagy nem lesz.
 • Fefy #7
  Jelenleg pont ez a baj, hogy kevesebb az adó.
  Értsd: Facebook, Apple, Google, stb európában fizet 1% adót, ugyanakkor a helyi cégek meg 10%-ot (a százalékok csak fiktív értékek, a pontos százalékokat nem tudom). Ez mindenféle egyedi megállapodások alapján van. Habár szerintem ez a digitális adó pont másra vonatkozik és nem a társasági adóról van szó.
 • Sydra #6
  Az senkinek sem tetszik ha ellopják a pénzét. Ebben teljesen igazuk van.
  Az más kérdés, hogy ezek a cégek sokszor nem viselkednek etikusan. De az egyik gazemberség nem teszi jóvá a másikat.
  Az adó legyen minél kevesebb mindenhol, mindenki számára!
 • Agyturbinikusz #5
  Jaj, ez jó, olyan mintha a tolvajok azon vitatkoznanak, hogy a besurranó, vagy bankrablo a jobb.
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  "Usakia demokracia es a szabadsag ellovasa es fo bastyaja."

  Ezt Trump óta már az Amerikaiak sem nagyon hiszik el.
 • muszalaslorinc #3
  Usakia demokracia es a szabadsag ellovasa es fo bastyaja.
  De ha nem tetszik neki valami mert veluk szemben mondjuk a sajat erdekeid veded akkor hisztizik mint egy rossz kurva aztan kiengedett kormokkel ugrik az arcodnak.
  Robbanjon rajuk a yellowstone es a mount st. helens egyszerre ...
  Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.06.04. 09:22:19
 • mumoka 2012 #2
  remélem jó vastagon fog az adó hivatal ceruza a csekken.