Berta Sándor

EU - csökkenhet az e-könyvek áfája

Sok oka van, hogy nem olcsóbb az elektronikus könyv a nyomtatottnál, az egyik, hogy a rajta lévő forgalmi adó brutálisan magas.

Németország azt akarja elérni, hogy az elektronikus kötetek és újságok áfája az eddigi 19 százalék helyett csupán 7 százalék legyen. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy jóváhagyta az ügyben benyújtott előterjesztést. Olaf Scholz német pénzügyminiszter üdvözölte a hírt és jelezte, hogy minden erőfeszítésével azon lesz, hogy az áfakulcs 7 százalékra csökkenjen. A politikus rámutatott, hogy napjainkban mindennél jobban szükség van megbízható és jó információkra - függetlenül attól, hogy azok nyomtatott vagy elektronikus formában állnak-e rendelkezésre. A digitalizálás ugyanis egyre inkább előrehalad és ideje, hogy az adójog is lépést tartson a változásokkal.

Eddig az Európai Unió területén legalább 15 százalékos áfa vonatkozott az elektronikus kiadványokra és mindegy volt, hogy könyvekről vagy újságokról volt szó. Komoly és folyamatos feszültséget okozott, hogy ezzel szemben a nyomtatott kötetek és újságok esetében az áfa mindössze 5 százalékos volt. Németországban ez a két adókulcs 19 és 7 százalékos volt, míg Ausztriában 20 és 10 százalékos. A módosításnak köszönhetően mindez a jövőben alaposan megváltozhat.

Hartwig Löger osztrák pénzügyminiszter már jelezte, hogy egyelőre az európai kereteket dolgozzák ki és ezután kerülhet sor az egyes tagállamokban is a módosításokra. Amíg ugyanis nincsenek meg a megfelelő feltételek, addig túl korai lenne csökkenteni az áfakulcsokat. Hubert Fuchs osztrák pénzügyi államtitkár szóvivője, Daniel Pinka közölte, hogy az áfakulcs mérséklését vizsgálják a tervezett adóreform előkészítése során, így egy ilyen lépésre legkorábban 2020 elején kerülhet sor.

Julianne Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka a 2016 szeptemberi állásfoglalásában azt írta, hogy nem lát problémát abban, hogy az elektronikus alkotásokra magas adó vonatkozik. A szakember úgy ítélte meg, hogy a nyomtatási költség elmaradása miatt az elektronikus könyvek minden gond nélkül kivehetők a kötetekre vonatkozó kedvezményes adókulcs hatálya alól. Az Európai Unió Bírósága tavaly márciusban megállapította, hogy nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomtatott kiadványok áfakedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor. Varga Mihály magyar pénzügyminiszter tavaly márciusban azt mondta, hogy az Európai Bizottság az áfa csökkentésére irányuló kezdeményezése keretében szuperkedvezménnyel segítené azokat az országokat, ahol az elektronikus publikációk áfáját 5 vagy 0 százalékra csökkentenék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!